A rendőrség is vizsgálja a Sarkadi Vágta közben történt irtózatos lócsonkítási ügyet

bűnügy
2018 május 04., 10:40
comments 448
  • A Nemzeti Vágta nevű amatőr lóversenysorozat egyik előselejtezőjét május elsején tartották Sarkadon
  • Egy versenyző, Szabó Erzsébet elesett az első kanyarban, az eszméletét vesztette, kórházba szállították, a lova a rendezvény állatorvosa szerint eltörte a lábát
  • A nő édesanyja beleegyezett, hogy ha szükséges, a lovat altassák el, majd az előírások szerint a testét szállítsák a helyi sintértelepre.
  • Szabó Erzsébet 3 nap kórházi kezelés után visszament Sarkadra, ahol egy illegális dögkútnak kinéző, állattemekkel teli helyen találta meg a lovát, amiről videót is forgatott.
  • A lovat a zokogó gazda állítása szerint fejbelőtték, a nyakát megszúrkálták, a hátáról lenyúzták a bőrt és kitörték mind a négy lábát.
  • A Vágta szervezői azt állítják, hogy a lovat szabályosan altatták el és szállították a sintértelepre, ám onnan valaki ellopta a dögöt és megcsonkította. Arra nem válaszoltak, hogy ennek mi értelme lenne.
  • Az ügyben a rendőrség is nyomoz.
  • A Nemzeti Vágtát sok hazai lovas veszélyes állatkínzásnak tartja régóta, a sarkadi eset után tüntetést kezdtek szervezni a Nemzeti Vágta és a szervezői ellen.

Egyelőre szinte minden részlet homályos vagy kifejezetten ellentmondásos a horrorisztikus sarkadi lósztoriban, aminek az eredménye egy megcsonkított tetem és egy, a neten sűrűn megosztott, borzalmas videó.

Szabó Erzsébet lovasoktató, a ló gazdája és lovasa, aki ezelőtt négyszer indult a Vágtán, egy netre kitett, majd leszedett, de sokak által újra visszarakott videón azt állítja, hogy a Nemzeti Vágta szervezői az állításukkal szemben nem szabályosan altatták el a Sarkadon lábát törő lovát. A szinte sokkos állapotban zokogó nő annál az erdőszéli rögtönzött dögkútnál forgatott, ahol a kórházból való távozása után megtalálta Címert. A lovas legerősebb állítása az, hogy az állatot - az ígéreteket és a szabályokat megszegve - nem elaltatták, hanem fejbelőtték. A ló tetemét emellett borzalmasan megcsonkították. 

Az ügyben megkerestem a Vágta szervezőit, akik a következő közleménnyel reagáltak:

A Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága megérti a lovas fájdalmát és együttérzését fejezi ki a történtek miatt. Mindazonáltal a sérült ló orvosi kezelése és elszállítása a lótulajdonos képviselőjének hozzájárulásával és jelenlétében, valamint a szabályok betartásával történt. A baleset után az állatorvos azonnal megvizsgálta a sérült lovat, és egyeztetve a lótulajdonos képviselőjével az elaltatás mellett döntött. A szabályos eljárás ilyenkor az, hogy az elaltatott állatot a helyi gyepmesteri telepre szállítják. Ez ebben az esetben is így történt, a lótulajdonos képviselője végig jelen volt a folyamat során és beleegyezett a ló gyepmesteri telepre szállításába, amelynek üzemeltetése a Sarkadi Városgazdálkodási Iroda hatáskörébe tartozik. A ló tetemét azonban - mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről - illetéktelen személyek megcsonkították. A további ilyen esetek elkerülése érdekében az üzemeltető azonnali intézkedéseket vezetett be és intézkedett a lerakóhely kiürítéséről is.

A válasz szinte több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. A szövegből az következik, hogy  a Vágta álláspontja szerint 

- a lovat a rendezvény állatorvosa a megbeszélt módon, injekcióval elaltatta a helyszínen, amit a gazda képviselője is végignézett.
- Az állat sértetlen tetemét ezek után elszállították a helyi gyepmesteri telepre.
- Ezek után valaki vagy valakik a ló hulláját kilopták a telepről, bevitték egy erdőbe, ahol a dögöt fejbe lőtték, kitörték a lábait, megnyúzták és összeszurkálták

Ennek első hallásra nincs sok értelme. Éppen ezért a következő két pótkérdést küldtem a Vágta szervezőinek:

- Miért lőne valaki fejbe egy rég döglött lovat? Vagy a ló gazdája tévedett/hazudott, és a ló se nem volt fejbelőve, se nem voltak rajta vágóeszközből származó szúrásnyomok?
- Miért tesz úgy a ló gazdája a videóban, mintha azt hinné, hogy a lovát nem elaltatták, hanem lövéssel ölték meg, ha egyszer a képviselője - az édesanyja - a közleményük állítása szerint jelen volt az elaltatásnál?

A korábban készséges Vágta erre a levelemre már nem válaszolt.

Több hozzáértőnek is feltettem azt a kérdést, hogy mi értelme van fejbelőni egy lovat majd lenyúzni róla a "sütésnek" nevezett bőrjelzést. Az egyikük ezt válaszolta:

A sütést azért nyúzták/ nyúzzák le hogy ne legyen azonosítható a ló, és így feketén le lehessen vágni. Ezért lőtték fejbe valószínűleg, és nem elaltatták, mert úgy nem lehet vágni, mert úgy fogyasztásra már alkalmatlan.

Lovas körökben régóta berzenkednek a Nemzeti Vágta ellen, leginkább azért, mert a kritikusai szerint biztonságos versenyzésre alkalmatlan, szűk, élesen kanyarodó pályákon rendezik a profik mellett amatőröknek, ami rendkívül veszélyes a sérülékeny lovakra nézve. A versenysorozat történetében rengeteg baleset történt, köztük egészen horrorisztikus is, a nézőket lesokkoló, felszakadt oldallal, kilógó belekkel körbefutó lóval. Esett itt már amatőr, profi és olyan híresség is, mint Hajas László fodrász.

A pálya balesetben játszott szerepe a sarkadi sztoriban is felmerült: a helyi beol.hu-nak Szabó a végzetes esésről azt nyilatkozta, hogy

Nem szeretnék vádaskodni, de úgy érzem, nem volt sportszerű a versenytársamtól a keresztezés. Ráadásul a pálya is alkalmatlan az efféle versenyek megrendezésére, túl szűk, füves. A bejáráskor azt is elmondták, hogy majd csak az első kanyar után előzzünk, mert úgy biztonságosabb.

A rendezők annyira tisztában vannak a pályáik veszélyességével, hogy minden indulóval kötelezően aláíratnak egy  úgynevezett pályaelfogadási nyilatkozatot, amit egyébként Szabó is aláírt.

Sok lókedvelő szerint a Vágta ettől még ugyanannyira veszélyes és barbár szórakozás, ezért tüntetést kezdtek ellene szervezni a Facebookon, szeptemberre, a döntő helyszínére, a Hősök terére.

A kulcsszereplő Szabó Erzsébet, akinek Füzesgyarmaton van gyereklovagoltatásra szakosodott lovardája, eddig nem reagált a megkereséseinkre. Ha akár ő, akár a Vágta visszajelentkeznek, frissítem a cikket.

Végül pedig annak, aki állja az ilyesmit, itt a videó. De annyira rettenetes, hogy aki teheti KOMOLYAN NE NÉZZE MEG!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.