Elhagyhatta a kórházat a budapesti virológus, akinél fennállt az ebolafertőzés gyanúja

Egészségügy
2018 május 04., 12:47
comments 28

Most már egészen biztosan nem fertőződött meg ebolavírussal az a magyar kutató, aki három hete szenvedett balesetet ebolakutatás közben az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. 

Szlávik János elmondta, a kutatót pénteken hazaengedik a kórházból, mert teljesen tünet- és panaszmentes.

A főorvos hozzátette: letelt az eddig ismert leghosszabb lappangási idő, ami ebolagyanú esetén 21 nap. A virológust azonban utánkövetik, de ez már csak a kapott kísérleti oltás és a gyógyszeres kezelés miatt szükséges. 

Szlávik János beszámolt arról, hogy a tudóst mindvégig a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében kezelték, ahová védőfelszerelés nélkül senki sem léphetett be.

A kutató április 13-án szenvedett tűszúrásos balesetet ebolakutatáshoz kapcsolódó állatkísérletek közben. 

Szlávik János korábban elmondta, hogy a virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, de az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál. Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek - ismertette, hangsúlyozva, ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára.

Az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végig figyelemmel kísérte az esetet, koordinált azzal kapcsolatban mindent, és minden nap jelentést kapott tudós állapotáról.
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot (NBL) 2013 májusában mutatták be a sajtónak. A Közép-Európában egyedülálló intézmény a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelelően alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint biokémiai tesztek elvégzésére. A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll, még a levegő sem juthat ki az épületen kívülre. A legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják. 

A NBL szorosan együttműködik az Európában található többi referencialaboratóriummal, és elvárás, hogy a budapesti intézményben ugyanazt a kórokozót többféle módszerrel is ki tudják mutatni.

A laboratóriumban a legfertőzőbb betegségek kórokozóit tárolják, vagy végeznek velük vizsgálatokat. Megtalálható itt egyebek mellett a pestis, az ebola, a lépfene (anthrax) kórozója, az állatokban szívférgességet okozó fonálféreg, továbbá vizsgálatokat folytatnak az újinfluenza (H7N9) vírusával is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.