Összevissza hazudoznak a Nemzeti Vágta szervezői a versenyen elpusztult ló ügyében

bűnügy
2018 május 04., 16:20
comments 271

Ha lehetséges, még zavarosabbá vált a sarkadi lóbotrány, vagyis a Nemzeti Vágta helyi elődöntőjén bukó, megsérülő, majd gyanús körülmények között fejbelőtt, megnyúzott és széttrancsírozott, végül egy illegális dögkútnak kinéző helyen megtalált ló ügye, ami a fél netet izgalomban tartja. Itt olvashatod el a mai korábbi cikkünket a lócsonkítási botrányról.

A 444 ugyanis órák elteltével választ kapott a Nemzeti Vágta szevezőinek elküldött kérdéseire. A szervezők a következőt válaszolták:

A ló elaltatásánál a protokoll szerint jártak el. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező állatorvos két megoldás közül választhatott, miután elkábította a sérült lovat: vagy méreggel végez vele, ezzel hosszabb szenvedésnek kitéve, vagy egy emberibb megoldást választ és egy szakember lelövi, hogy pillanatok alatt veszítse életét az állat – utóbbi mellett döntött. A folyamat alatt a ló tulajdonosának képviselője jelen volt. Mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről a tetemet - illetéktelen személyek megcsonkították.

Vagyis - rögzítsük - a szervezők pénteken 15:41-kor azt írták, hogy a lovat fejlövéssel ölték meg.

Csakhogy ugyanezek a szervezők ugyanerről az emailcímről pénteken 11:14-kor majd 12:07-kor olyan közleményt küldtek nekem, amiben az állt, hogy

A baleset után az állatorvos azonnal megvizsgálta a sérült lovat, és egyeztetve a ló tulajdonosának képviselőjével az elaltatás mellett döntött. A szabályos eljárás ilyenkor az, hogy az elaltatott állatot a helyi gyepmesteri telepre szállítják. Ez ebben az esetben is így történt

Vagyis délben még elaltatásról, és nem fejlövésről beszéltek.

Ebben közejátszhatott az is, hogy déltájban megjelent egy cikk a beol.hu-n, amiben nyilatkozott a lovat megölő állatorvos, aki a helyi lapnak bevallotta, hogy tényleg nem elaltatták, hanem az ő döntése nyomán lelőtték a lovat.

Az ellentmondó közlemények elolvasása után sikerült beszélnem egy 16 éve csak lovak gyógyításával foglalkozó állatorvossal. Az ő szavaiból az derült ki, hogy igencsak sántít a Vágta-szervezők utolsó közleménynek az a része is, hogy

az állatorvos két megoldás közül választhatott, miután elkábította a sérült lovat: vagy méreggel végez vele, ezzel hosszabb szenvedésnek kitéve, vagy egy emberibb megoldást választ és egy szakember lelövi, hogy pillanatok alatt veszítse életét az állat – utóbbi mellett döntött.

A lovakat manapság ugyanis kétfázisú szerkombinációval altatják el, amit adott esetben megelőzhet egy "nulladik fázis". A sztenderd eljárás az, hogy előbb beadnak 50 milliliter baribiturátot, ami villámgyorsan, szenvedés nélkül, fél-két perc alatt elkábítja, kiüti a lovat. (Ha az orvos még ettől a rövid átmeneti időszaktól is tart, nulladik fázisként előbb beadhat egy kis adag altatót, utána jön a barbiturát.) Vagyis a ló egyáltalán nincs hosszabb szenvedésnek kitéve a méreg miatt, hiszen már a folyamat első fázisánál elkábul.

Amikor a ló már elájult, jön a következő, az életfunkciókat haldoklás nélkül leállító szer.

A ló lelövése mint az eutanázia legitim módszere nem szerepel ugyan az állatorvosi kamara szakmai protokolljában, de majdnem belekerült, és beszéltem olyan állatorvossal is, aki szerint ritkán, de alkalmazzák. Egy másik orvos megjegyezte, hogy ha jól csinálják, a lövés sem okoz felesleges szenvedést a lónak, a lovat lefogó személyekre nézve viszont igen veszélyes eljárás, mivel a ló agya igen kicsi a nagy koponyához képest és nem esik kézre. Azt mindenki megjegyezte, hogy a lelövés mindenképpen sokkal olcsóbb módszer, így spórolás is állhatott a háttérben.

Abban az összes beszélgetőpartnerem megegyezett, hogy az ügyben nem is az állat megölésének a technikája, hanem az utána történtek az igazán felháborítóak, bár lelőni is csak a gazda kifejezett beleegyezése után szabad.

A ló síró gazdájának dögökkel teli szabad területen felvett videóját látva kezdetben mindenki - így a 444 is - azt hitte, hogy a ló hulláját valaki kilopta az önkormányzati sintértelepről, ahová eredetileg elszállították, majd kivitték valami illegális dögkútszerűségre. A beol.hu második cikkéből derült ki a meghökkentő igazság: a videón látható bekerítetlen, oszladozó dögökkel teli undorító terület nem illegális lakossági dögkút, maga a hivatalos önkormányzati gyepmesteri telep, ahol minden elhullott helyi állatot így tárolnak, amíg meg nem jön a fehérjefeldolgozó cég teherautója értük. És ez a jelek szerint ritkásan történik meg, hiszen a sztorinkban főszereplő ló gazdája 3 nap elteltével még ott találta a szétfarigcsált, rohadó kedvencét. 

Szintén a beol cikkéből derült ki, hogy az intézkedő állatorvos pontosan tisztában volt azzal, hogy a dögöt a helyiek meg fogják dézsmálni. Annyira, hogy azzal indokolta a fejlövést, hogy nem akarta megmérgezni a várható döghústolvajokat. Sőt, elképesztő módon az is kiderült, hogy az orvosnak egy órával a ló lelövése után vissza kellett ugrania a sintértelepre, ahol azt látta, hogy valaki már ennyi idő alatt lenyúzta az összes húst a ló egyik combjáról. Az orvos ezt a jelek szerint senkinek sem jelentette, hanem szépen hazament, a lódög meg 3 napig rohadt ott, miközben a helyiek felfalták azt.

Ez a Nemzeti Vágta szégyene! Fillérbaszók! 

- fakadt ki az egyik megszólaló lódoktor. Informátorunk szerint kijárt volna a lónak, hogy megfelelő tisztességgel járjanak el a testével. Azt pedig elmondása szerint minden magyar lóorvos tudja, hogy ha helyben nincs megfelelő telephely, ahová egy elaltatott ló testét elszállíthatnák, az Állatorvostudományi Egyetem üllői lókórházába bármikor el lehet szállítani a hullákat, ahol azokat - persze pénzért - méltósággal, biztonságban tárolják, majd megsemmisítik a fehérjefeldolgozóban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.