Robert Fico az alkotmányba vésné, hogy mennyi lehet a maximális nyugdíjkorhatár

külföld
2018 május 04., 09:48
comments 63

Az alkotmányban rögzítenék, és 65 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt Szlovákiában.  Az erről szóló törvény már júniusban a parlament elé kerül - jelentette be Robert Fico az Irány - Szociáldemokrácia elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

photo_camera Fotó: Mehmet Kaman

A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év és mintegy négy és fél hónap Szlovákiában. A nyugdíjkorhatár a hatályos szabályozás szerint évente változik, ennek mértékét egy erre kialakított szorzó alapján számolják ki, a mindenkori átlagéletkor figyelembevételével. Ennek a rendszernek a néhány évvel ezelőtti bevezetése óta a nyugdíjkorhatár évente valamivel több, mint két hónappal emelkedik. Ez a rendszer nem tartalmaz kitételt arra vonatkozóan, hogy meddig emelkedhet a nyugdíjkorhatár. A nyugdíjkorhatár változtatásának ezt a módját még az előző kormányzati ciklusban, Robert Fico második kabinetjének idején vezették be.

Azzal, hogy maximális felső határt kellene szabni a nyugdíjaskor emelkedésének, Szlovákiában  először a szakszervezetek álltak elő tavaly ősszel. A követelést később az Irány tavaly októberi kongresszusán már célkitűzésként fogalmazták meg, és mostanra öntötték kézzelfogható formába.

Nem hagyhatjuk, hogy az emberek halálukig dolgozzanak” - jelentette be Robert Fico, aki a márciusi lemondása után megmaradt pártjának élén. Elmondta, hogy a tervezetben szereplő 65 éves korhatár még nem végleges, elképzelhető, hogy olyan változatot hagynak majd jóvá, amelyben a gyermeket nevelő nőknél a nyugdíjkorhatárt ennél alacsonyabban határoznák meg.

 Fico szerint a parlamenti többség megszerzése a javaslat elfogadásához nem lesz egyszerű. Szlovákiában az alkotmány módosítására háromötödös többségre - több, mint 90 szavazatra - van szükség a 150 fős szlovák parlamentben. A törvényhozásban a kormánykoalíciónak 78 képviselői mandátuma van, így a javaslat jóváhagyására ellenzéki voksokra is szüksége lesz. (Parameter/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.