Olyanok vagyunk, mint a pestis, még visszatérhetünk

A kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt közötti döntetlennel végződtek az Angliában tartott részleges helyhatósági választások.

A csütörtökön tartott önkormányzati választásokon mind a 32 londoni kerület, valamint 118 más angliai tanácsi körzet összes - több mint négyezer - képviselői mandátumáról kellett dönteni.

A szombat délelőttre véglegessé vált eredmények azt mutatják, hogy mindkét nagy párt 35 százalékos választói támogatottságot kapott.

Az abszolút képviselői mandátumszámokban mérve ez a Munkáspárt számára 2350, a konzervatívoknak 1332 tanácsi helyet jelent. A baloldali Labour 77 fővel több, jobboldali toryk 33-al kevesebb képviselőt szerzett. A baloldalnak ez a legjobb helyhatósági eredménye Londonban 1971 óta.

Paul Nuttall pártvezér és Paul Oaklay főtitkárFotó: CHRIS J RATCLIFFE/AFP

A választások messze legnagyobb vesztese a Függetlenségi Párt (UKIP), a leginkább EU-ellenes brit politikai erő, amely három önkormányzati képviselői helyet szerzett, viszont 123-at elveszített. Mivel a UKIP a tavalyi előrehozott választásokon egyetlen alsóházi képviselői helyet sem kapott, így 

a párt gyakorlatilag eltűnt a brit nagypolitikai színtérről.

Korábban Nigel Farage vezette a pártot, de ő a Brexit-kampány után lemondott és visszatért Brüsszelbe. Azóta gyakran cserélődött vezetés, a mostani főtitkár Paul Oakley pedig egészen sajátos módon értékelte a megsemmisítő eredményt. Figyelmeztetett, hogy még nincs vége mindennek:

„Gondoljanak a középkori fekete halálra. Megjelenik, zavart kelt, aztán visszavonul, lappang. Mi is pontosan ezt fogjuk csinálni.”

A pestis 1347 és 1351 között megölt 25 millió embert, kiirtotta Európa lakosságának harmadát. A Brexit hatásairól egyelőre nem rendelkezünk ilyen pontos becslésekkel. (BBC, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.