Olyanok vagyunk, mint a pestis, még visszatérhetünk

2018 május 5., szombat 9:15
95

A kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt közötti döntetlennel végződtek az Angliában tartott részleges helyhatósági választások.

A csütörtökön tartott önkormányzati választásokon mind a 32 londoni kerület, valamint 118 más angliai tanácsi körzet összes - több mint négyezer - képviselői mandátumáról kellett dönteni.

A szombat délelőttre véglegessé vált eredmények azt mutatják, hogy mindkét nagy párt 35 százalékos választói támogatottságot kapott.

Az abszolút képviselői mandátumszámokban mérve ez a Munkáspárt számára 2350, a konzervatívoknak 1332 tanácsi helyet jelent. A baloldali Labour 77 fővel több, jobboldali toryk 33-al kevesebb képviselőt szerzett. A baloldalnak ez a legjobb helyhatósági eredménye Londonban 1971 óta.

Paul Nuttall pártvezér és Paul Oaklay főtitkár Fotó: CHRIS J RATCLIFFE/AFP

A választások messze legnagyobb vesztese a Függetlenségi Párt (UKIP), a leginkább EU-ellenes brit politikai erő, amely három önkormányzati képviselői helyet szerzett, viszont 123-at elveszített. Mivel a UKIP a tavalyi előrehozott választásokon egyetlen alsóházi képviselői helyet sem kapott, így 

a párt gyakorlatilag eltűnt a brit nagypolitikai színtérről.

Korábban Nigel Farage vezette a pártot, de ő a Brexit-kampány után lemondott és visszatért Brüsszelbe. Azóta gyakran cserélődött vezetés, a mostani főtitkár Paul Oakley pedig egészen sajátos módon értékelte a megsemmisítő eredményt. Figyelmeztetett, hogy még nincs vége mindennek:

„Gondoljanak a középkori fekete halálra. Megjelenik, zavart kelt, aztán visszavonul, lappang. Mi is pontosan ezt fogjuk csinálni.”

A pestis 1347 és 1351 között megölt 25 millió embert, kiirtotta Európa lakosságának harmadát. A Brexit hatásairól egyelőre nem rendelkezünk ilyen pontos becslésekkel. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt