Horvátok és magyarok ellen elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítják, Romániában fogták el

külföld
2018 május 06., 15:04
comments 50

Horvátok és magyarok ellen elkövetett háborús bűnök miatt körözött szerb férfit fogott el szombaton a román határrendészet a galaci (Galati) dunai kikötőben. Az esetről mind a román rendőrség mind a román határrendészet beszámolt vasárnap a honlapján.

A rendőrség közleménye szerint az 50 éves férfi ellen az eszéki törvényszék ítélete alapján szombaton bocsátottak ki európai elfogatóparancsot a horvát hatóságok. A férfi – akit a határrendészet közleménye Stevan B.-ként említ – az elfogatási parancs kibocsátásának napján egy szerb zászló alatti dunai hajó legénységének tagjaként jelentkezett Galacnál a Romániába való belépésre.

A rendőrségi közlemény a nemzetközi elfogatóparancsból azt idézi, hogy a keresett férfi 1991 és 1995 között egy szervezett paramilitáris csoport tagjaként horvát és magyar személyek elleni terrorakciókban vett részt. A határrendészet közleménye szerint Stevan B. letartóztatását és kiadását azért kérték a horvát hatóságok, mert a férfi ellen egy 1991 szeptembere és decembere között elkövetett tömeggyilkosság ügyében vizsgálódnak.

A galaci táblabíróság szombaton elrendelte a szerb férfi őrizetbe vételét, és még aznap 15 napra érvényes ideiglenes letartóztatási parancsot bocsátott ki ellene. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.