Már öt, afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak

ÁLLAT
2018 május 7., 9:08
comments 118

Újabb fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében, április 21. óta összesen öt tetemnél mutattak ki afrikai sertéspestist (ASP) – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos főállatorvosa az M1-en.

Bognár Lajos azt mondta, jelenleg az állatállományok védelme a legfontosabb, mivel a vírusra nincs védőoltás, sem gyógykezelés.

A betegség Heves megye M3-as autópályától északra eső területét érinti, ahol a Nébih minden kilőtt vaddisznót megvizsgál, ezzel próbálva megakadályozni a vírus terjedését. Az adott területen nyilvántartásba veszik és szigorúan ellenőrzik a házi sertéseket, az eddigiekben nem találtak a betegségre utaló tüneteket.

Az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha – felelőtlen emberi magatartással – a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe. Az ASP egy nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszer-hulladékokban hónapokig fertőzőképes lehet.

A Nébih korábban közölte, hogy a vírus miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea megtiltotta a magyar sertéshús bevitelét. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról és az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt