Itthon nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak :(

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az évi hét-nyolcezer tonnás magyar spárgatermelés csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Magyar Hírlapnak.

A lap keddi számában az elnök közölte, hogy az idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött meleg miatt felgyorsult. Körülbelül a felénél jár a spárga betakarítása, amelynek a szezonja március végétől május végéig tart.

Ledó Ferenc szerint Európában a meghatározó spárgatermelők, a németek és a spanyolok, az elcsúszás miatt, egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a magyar termelőknek eladniuk. Az árak is kifejezetten alacsonyak, és mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak - leginkább a német és osztrák piacra termelnek -, most nehéz helyzetbe kerültek.

A legnagyobb spárgatermesztő körzet Ásotthalom környékén, illetve Kecskeméten található, de az utóbbi években a Nyírségben is egyre népszerűbb. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.