Kilenc hónap után kiengedték a börtönből az izraeli katonát, aki agyonlőtt egy ártalmatlanított palesztin merénylőt

külföld
2018 május 08., 07:20
comments 92

Kilenc hónap után kiengedték a börtönből Elor Azariát, azt az izraeli katonát, aki két évvel ezelőtt agyonlőtt egy ártalmatlanított palesztin merénylőt - jelentette az izraeli média kedd reggel.

Eredetileg május tizedikén járt volna le a büntetése, de testvérének szerdai esküvője miatt azt kérte, hogy két nappal korábban engedjék szabadon. 

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

"Örülök, hogy pont került erre az ügyre"- közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök a katona szabadon bocsájtása után.

Elor Azaria 2016 márciusában lőtt le egy már ártalmatlanná tett palesztin merénylőt; tettéről több videofelvétel is készült. A magatehetetlen merénylő lelövése heves társadalmi vitát váltott ki, és megosztotta az izraeli közvéleményt. Sokan jogosnak vélték a katona tettét - noha az ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival -, és kegyelmet követeltek.

Tavaly szeptemberben Gadi Ejzenkot altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke négy hónappal mérsékelte az emberölésért Azariára kiszabott másfél éves börtönbüntetést, március közepén pedig elengedték büntetésének utolsó harmadát, mert a katonai börtönben példásan viselkedett. (MTI, Hareetz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.