Az Adidas kivonta az USSR feliratú pólóit a litván áruházakból

külföld
2018 május 09., 21:06
comments 77

A litvánok tiltakozása miatt az Adidas kivonta litvániai webáruházának kínálatából azt a piros női sportpólót, amelyen a Szovjetunió nevének angol rövidítése, a USSR és a sarló-kalapácsos szovjet címer látható.

A litván külügyminisztérium Twitter-üzenetben üdvözölte a keddi döntést, amely tiszteletet tanúsít a szovjet totalitárius rezsim áldozatainak milliói iránt, és ami emberi tisztesség kérdése. Litván tisztségviselők korában azt mondták a ruhadarabról, hogy az a birodalmi nosztalgia betegségétől szenved. 

Az interneten sok litván követelte a USSR feliratú vörös póló eltávolítását a kereskedelmi forgalomból, többen az Adidas-termékek bojkottjával fenyegetőztek. Litván médiaértesülések szerint hasonló tiltakozások voltak Ukrajnában is. 

Litvániában, amely 1940-től 1990-ig állt szovjet megszállás alatt, törvény tiltja - és pénzbüntetéssel sújtja - a náci és a szovjet önkényuralmi jelképek viselését.

link Forrás

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor Twitteren provokálta kicsit a litvánokat, amikor három legendás kosaras, Arvydas Sabonis, Valdemaras Chomičius és Šarūnas Marčiulionis fotóját rakták ki, azzal a szöveggel, hogy meglepő a litván álláspont, hogy megpróbálják mindenkivel elfedtetni a hősies sikereit a szovjet litván sportnak. Helyette büszkének kéne lenniük erre a nemzeti örökségre, tették még hozzá. (MTI, Calvert)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.