Az Adidas kivonta az USSR feliratú pólóit a litván áruházakból

A litvánok tiltakozása miatt az Adidas kivonta litvániai webáruházának kínálatából azt a piros női sportpólót, amelyen a Szovjetunió nevének angol rövidítése, a USSR és a sarló-kalapácsos szovjet címer látható.

A litván külügyminisztérium Twitter-üzenetben üdvözölte a keddi döntést, amely tiszteletet tanúsít a szovjet totalitárius rezsim áldozatainak milliói iránt, és ami emberi tisztesség kérdése. Litván tisztségviselők korában azt mondták a ruhadarabról, hogy az a birodalmi nosztalgia betegségétől szenved. 

Az interneten sok litván követelte a USSR feliratú vörös póló eltávolítását a kereskedelmi forgalomból, többen az Adidas-termékek bojkottjával fenyegetőztek. Litván médiaértesülések szerint hasonló tiltakozások voltak Ukrajnában is. 

Litvániában, amely 1940-től 1990-ig állt szovjet megszállás alatt, törvény tiltja - és pénzbüntetéssel sújtja - a náci és a szovjet önkényuralmi jelképek viselését.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor Twitteren provokálta kicsit a litvánokat, amikor három legendás kosaras, Arvydas Sabonis, Valdemaras Chomičius és Šarūnas Marčiulionis fotóját rakták ki, azzal a szöveggel, hogy meglepő a litván álláspont, hogy megpróbálják mindenkivel elfedtetni a hősies sikereit a szovjet litván sportnak. Helyette büszkének kéne lenniük erre a nemzeti örökségre, tették még hozzá. (MTI, Calvert)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.