Messze nem jósol olyan optimista gazdasági növekedést az EBRD, mint a magyar kormány

A magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozásokban nagy különbség még nincs a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank véleménye között, jövőre azonban az EBRD már jelentős lassulásra számít. 

Az EBRD ma kiadott, a portfolio.hu által ismertett prognózis szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet tagköztársaságok összesített növekedési lendülete tavaly lehetett a csúcson, már az idei évtől lassulásra számítanak. Nálunk szerintük idén még nem lesz nagy visszaesés, a tavaly 4 százalék után 3,8 százalékos növekedéssel számolnak. Jövőre viszont már csak 3 százalékkal. Ez nagyon más, mint amit a magyar kormány küldött ki Brüsszelbe a konvergencia programban. A magyar kormány ugyanis jövőre is 4,1 százalékos növekedéssel kalkulál, sőt egészen 2022-ig úgy számolnak, hogy minden évben megugroja a magyar gazdaság a 4 százalékot. 

Az EBRD a két legfontosabb negatív kockázatként a potenciális euróövezeti gazdasági lassulást, illetve az egyre súlyosabb munkaerőhiányt nevezi meg. Utóbbi annyira súlyos, hogy 2018 első negyedévében 10-ből közel 9 magyar feldolgozóipari vállalat számára a munkaerőhiány termelést korlátozó tényezőt jelentett, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.