Most direktben üzenhet Brüsszelnek

Online konzultációt indított az Európai Bizottság, arról kérdezve a polgárokat, hogy szerintük milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió.

"A közelgő európai parlamenti választás miatt itt az ideje eldönteni, hogy milyen legyen a 27 tagú Európai Unió. Bármi is történjen, Európát az európaiaknak kell felépíteniük" - közölte szerdán a konzultációt bemutató Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Postaládába dobott borítékra ne számítson senki, a konzultációt online lehet kitölteni magyar nyelven itt. 

Megkérdezik például, hogy „Ha a migrációra gondol Európában, mit kellene most kiemelten kezelni, hogy az európaiak 20 év múlva annak előnyét lássák?”

De ez csak egy kérdés a sok közül, kiváncsiak arra is, hogyan lehetne csökkenteni az egyenlőtlenségeket, javítani az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, vagy a kutatást és képzést Európában.

Juncker szerint a felmérésben minden európai számára felteszik a kérdést: milyen jövőt akarunk magunknak, gyermekeinknek és uniónknak? Itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek ezek ügyében.

A tájékoztatás szerint az internetes konzultáció párhuzamosan fut majd az Európai Bizottság és a tagállamok szervezésében zajló civil párbeszédekkel is. 2012 óta csaknem 700 ilyen nyilvános vitát rendeztek 160 városban Európa-szerte, és mostantól a jövő májusi EP-választásokig még gyakrabban tartanak majd ilyeneket, mintegy 500 további rendezvény megszervezését tűzte ki célul a bizottság. (MTI alapján)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.