Szijjártó Péter szerint kár lenne veszni hagyni az iráni atomalkut

külföld
2018 május 09., 07:14
comments 61

Szijjártó Péter szerint az Iránnal 2015-ben kötött atomalku "olyan nemzetközi vívmány, amit kár lenne veszni hagyni". Donald Trump amerikai elnök kedden mondta fel a megállapodást arra hivatkozva, hogy elődje, Barack Obama "egyoldalú", rossz alkut kötött Iránnal. A megállapodás valójában hosszú évekre garantálta, hogy Irán ne folytathasson titkos atomprogramot, mert olyan kötelező ellenőrzéseket írt elő, melyek mellett nehéz lenne titokban tartani egy ilyet.

Trump döntését nyugati szövetségesei mellett az aluban részt vevő Kína és Oroszország is bírálta, Irán pedig a maga részéről azt mondta, hogy igyekszik megállapodni az alku többi résztvevőjével a megállapodás fenntartásáról.

Szijjártó a megállapodás legfőbb erényének azt tartja, hogy az elmúlt évtizedekben ez volt a legfontosabb egyezmény, melynek tárgyalása során az USA és Oroszország azonos oldalon állt. "Ez mindig biztosította a reményt, hogy a nagy globális kérdésekben lehet megoldást találni" - mondta Szijjártó. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.