Mészáros Lőrinc már a második a 100 leggazdagabb magyar listáján

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Csányi Sándor OTP-vezér 320 milliárdos vagyonával még mindig az első a leggazdagabb magyarok leghagyományosabb listáján, 

de Mészáros Lőrinc 2018-ra megközelítette, idén 280 milliárdos vagyonával a 2. helyezett lett.

Napi.hu által kiadott lista az egyik legrégebb óta készülő ilyen összeállítás, 2018-ban a 17. alkalommal jelenik meg a legnagyobb vagyonokat megbecsülő mustra, amelynek első tíz helyzettje a következő:

  1. Csányi Sándor (320 mrd)
  2. Mészáros Lőrinc (280 mrd)
  3. Demján Sándor örökösei (260 mrd)
  4. Gattyán György (240 mrd)
  5. Bige László (220 mrd)
  6. Széles Gábor (142 mrd)
  7. Veres Tibor (130 mrd)
  8. Felcsuti Zsolt (122 mrd)
  9. Kasza Lajos (108 mrd)
  10. Rákosi Tamás (100 mrd)

A legnagyobb előrelépés egyértelműen Mészáros Lőrinc gázszerelő-polgármester-milliárdosé, hiszen tavaly még csak az 5. helyen állt 120 milliárdos vagyonnal, öt évvel ezelőtt pedig fel sem fért a listára. A leggazdagabbak között is ritka az ilyen jellegű vagyongyarapodás, ami tényszerűen annak köszönhető, hogy végre fény derült arra, a Konzum alap mögött Mészáros Lőrinc és felesége áll.

A grafikonon jól látszik, mennyire elüt a Mészáros-féle gyarapodás dinamikája a valós üzleti tevékenységet végzőkétől, szinte a semmiből bukkantak elő a gázszerelő tízmilliárdjai.

Nem véletlenül írja a kiadvány beköszöntőjében a felelős szerkesztő Szakonyi Péter:

„A kapitalista piaci verseny mellett megjelent egy államilag finanszírozott külön gazdaság. Egy minőségi és árverseny nélküli álkapitalizmus. Az akkor még [két évvel ezelőtt] csak csírájában lévő állami kapitalizmus tavaly szökkent szárba, és idén már jelentős részt hasít ki a gazdaságból. Ez a változás furcsa módon megjelent a budapesti tőzsdén is, fittyet hányva arra, hogy a világ értékpapírpiacai normál esetben piaci teljesítményük alapján ítélik meg a vállalatokat. Létrejött egy új tőzsdei kategória: a politikai papír

Szakonyi ugyan neveket nem említ, de egészen valószínű, hogy leginkább Mészáros Lőrinc és családjának illetve üzlettársainak (Jászai Gellért) gyarapodására gondol: az idei 100-as lista ugyanis összvagyont tekintve 890 milliárddal kövérebb, mint a tavalyi, de ebből 160 milliárd Mészárosék gyarapodásának tudható be. Jászai mellett visszatérő, illetve új nevek a listán: Schmidt Mária és családja, 38 milliárd; Pálos Titusz, 18,2; Füzesi Attila, 8,5;)

Mészáros Lőrinc vagyongyarapodása tőzsdére vitt cégei "politikai papírjainak" megerősédével magyarázható, mint azt korábban a G7 is megbecsülte: Az Opus, a Konzum és az Appennin papírok összesen 165 milliárdos vagyont jelenthetnek, amihez hozzájönnek még az egyéb érdekeltségek, ingatlanok, ez alapján tippel a Napi.hu kiadványa 280 milliárd forintra. (A G7 szerint a Mészáros-család már Csányiékat is lepipálhatta.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.