A francia pénzügyminiszter szerint Európának függetlenednie kell az Egyesült Államoktól

külföld
2018 május 11., 09:28
comments 48

Az európai országoknak meg kellene teremteniük gazdasági függetlenségüket az Egyesült Államoktól, és folytatniuk kellene a kereskedelmet Iránnal - mondta Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter az Europe-1 rádióadónak pénteken.

Le Maire szerint Európának tettekre kell váltania szavait, meg kell teremtenie gazdasági szuverenitását, és nem kellene elfogadnia az Egyesült Államokat a világ gazdasági csendőreként. "Az Egyesült Államok vazallusai akarunk lenni, akik annak egy csettintésére engedelmeskednek?" - tette fel a kérdést a politikus.

A tárcavezető azt szeretné, ha az európai vállalatok folytathatnák a kereskedelmet Iránnal annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök a 2015-ös atomalku felmondása és a szankciók visszaállítása mellett döntött.

photo_camera Fotó: Avenir Pictures/CrowdSpark

Le Maire elmondta: közvetlen kapcsolatban áll amerikai kollégájával, hogy mentességet szerezzen az Iránnal kereskedő francia vállalatoknak, vagy legalább kitolja a szankciók életbe lépésének időpontját. Ezen kívül brit és német kollégájával együtt tanulmányozzák a lehetséges válaszlépéseket Washington döntésére. Az európai uniós országok szeretnék elérni, hogy vállalataikra más szabályok vonatkozzanak, mint az amerikaiakra, és ne kelljen alávetniük magukat egy harmadik fél által kiszabott szankcióknak. Ezt egy 1996-os szabályozás lehetővé is teszi, amelyet még a kubai embargó megkerülésére hoztak létre az európai országok. Mindazonáltal a rendeletet eddig még sohasem alkalmazták.

A francia kormánytag azt javasolta, hogy hozzanak létre egy európai pénzügyi felügyelő hatóságot, amelynek az amerikai igazságügyi minisztériuméhoz hasonló jogkörei lennének a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató külföldi cégek megregulázására.

Irán 2015-ben egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Donald Trump már a választási kampánya idején is többször kikelt ellene, kedden pedig végül bejelentette országa kilépését a szerződésből, mondván, az nem tudja meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Az európai országok szerint az amerikai elnök döntése növeli a konfliktus kockázatát a közel-keleti térségben. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.