A Google hátborzongatóan élethű személyi asszisztense minden hívásnál el fogja árulni, hogy egy algoritmus van a vonal végén

A Google idei fejlesztői konferenciájának legnagyobb eseménye egy telefonhívás volt: a Google Assistant Duplex nevű rendszere hívott fel egy fodrászatot időpontegyeztetésre, mindezt annyira gördülékenyen, hogy a fodrászat telefonját kezelő nőnek szemlátomást fogalma sem volt róla, hogy egy algoritmussal beszél. 

A szolgáltatás egyelőre nem elérhető a felhasználók számára, a nyáron is csak egy szűk tábor tesztelheti majd élesben a különféle titkári feladatok ellátására alkalmas AI-rendszert, ugyanakkor rögtön kérdésként merült fel, hogy vajon a Google el fogja-e árulni a felhívott feleknek, hogy egy algoritmussal beszélnek. 

Ebből a felvetésből számos etikai dilemma következik, és a Verge most arról ír, hogy a Google végül közleményben erősítette meg: lesz szóbeli figyelmeztetés beépítve a rendszerbe. Azaz akármilyen formában is fut ki végül a szolgáltatás a felhasználók számára, a hívások elején biztosan figyelmeztetni fogja a felhívott felet arra, hogy nem ember telefonál most. 

Pichai a bemutatónFotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A Duplex nemcsak azért keltett komoly feltűnést, mert hatékonyan volt képes időpontot foglalni a fodrászatba, hanem mert mindezt borzasztóan emberien tette: hümmögött, ööö-ket is mondott, teljesen életszerű párbeszédet produkálva. A Google közleménye kitér arra, hogy értékelik azt a párbeszédet, ami a Duplex bemutatása óta elkezdődött, és a bemutatón csak egy korai demót lehetett látni, a visszajelzések hatására is zajlik még a fejlesztés. (Verge)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.