James Bondhoz hasonlította magát a belga diplomata, aki évtizedeken át segíthetett orosz kémeknek

külföld
2018 május 11., 12:32
comments 21

A 63 éves Oswald Gantoist azzal gyanúsítják, hogy diplomáciai munkája során információkat osztott meg a KGB-vel, illetve jogutódjával, az FSZB-vel, és az információkat aztán az oroszok ügynökeik személyazonosságának megteremtéséhez, illetve hamis papírok gyártásához használták. 

Az egykori belga diplomata az évtizedek során szolgált többek között az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban, Portugáliában és Algériában. Hónapokon át tartó megfigyelési akcióval leplezték le, többek között beépített ügynökök és lehallgató eszközök alkalmazásával. 

Egy lehallgatott beszélgetésből derült ki az is, hogy Gantonis azt mondta magáról, hogy túlságosan úgy viselkedik, mint James Bond, de szerinte minden diplomának egy kicsit kémnek is kell lennie. 

A férfi tárgyalása nemrég kezdődött: az ügyészség szerint Gantois 1985-ben hagyta magát beszervezni a KGB által. Ekkor vacsorázott együtt ügynökkel, akik pénzt és drága vodkát ígértek a segítségéért. Gantois sosem számolt be ezekről a találkozókról, határidőnaplójából is kihagyta a találkozókat, ami a vád szerint arra utal, hogy pontosan tisztában volt azok helytelen voltával. 

A férfi ügyvédje szerint viszont a nyomozás során nem sikerült bizonyítani a diplomata bűnösségét, és egyszerű figyelmetlenségből nem jelentette csak az étkezéseket. Szerinte eleve felháborító, hogy kémeszközökkel figyelték meg a védencét. 

A tárgyalás során a munkájából felfüggesztett Gantois elismerte, hogy fogadott el ugyan vodkát az oroszoktól, és valóban feltűnő lehetett volna a számára pár dolgot, amit az oroszok kérdeztek, de ő csak hazáját akarta szolgálni diplomáciai karrierje során. Mint mondja, pénzt soha nem fogadott el, és államtitkokat sem adott át senkinek. Várhatóan június közepén hirdetnek ítéletet ügyében. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.