Kártérítést követelnek a brit kormánytól kiutasított európai hajléktalanok

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A BBC szerint tavaly májusig 689 uniós állampolgárt utasítottak ki azért Nagy-Britanniából, mert az utcán laktak. Közülük legalább 45-en beperelték a brit államot. Egyenként több ezer fontot követelnek, mert szerintük törvénytelenül vették őket őrizetbe.

A brit belügyminisztérium két éve küldte rá a bevándorlási hivatal embereit az uniós államokból származó hajléktalanokra, mert szerintük az utcán lakás sérti az uniós szerződéseket. Akkor is őrizetbe vették őket, ha éppen volt munkájuk és tartózkodási engedéllyel is rendelkeztek. Erről a gyakorlatról a bíróság decemberben mondta ki, hogy törvénytelen és diszkriminatív.

A Litván Tomas Lusas a BBC-nek arról beszélt, hogy miután 2016-ban kidobták a lakásából, az utcán kellett aludnia Nyugat-Londonban. Egy reggel arra ébredt, hogy a 6-7 ember veszi körül, akik a belügyminisztériumtól jöttek. Elvették az igazolványát, megbilincselték, és berakták egy furgonba. Hiába kiabált, hogy ha elviszik, elveszti a munkáját, senki sem hallgatott rá. Mivel nem akarta aláírni a kiutasítási nyilatkozatot, 19 napig fogva tartották egy gatwicki bevándorlási központban. Végül fellebbezett a kiutasítás ellen, és 10 ezer font kártérítést kapott.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kártérítési kérelmeket egyenként vizsgálják meg. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.