Kártérítést követelnek a brit kormánytól kiutasított európai hajléktalanok

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A BBC szerint tavaly májusig 689 uniós állampolgárt utasítottak ki azért Nagy-Britanniából, mert az utcán laktak. Közülük legalább 45-en beperelték a brit államot. Egyenként több ezer fontot követelnek, mert szerintük törvénytelenül vették őket őrizetbe.

A brit belügyminisztérium két éve küldte rá a bevándorlási hivatal embereit az uniós államokból származó hajléktalanokra, mert szerintük az utcán lakás sérti az uniós szerződéseket. Akkor is őrizetbe vették őket, ha éppen volt munkájuk és tartózkodási engedéllyel is rendelkeztek. Erről a gyakorlatról a bíróság decemberben mondta ki, hogy törvénytelen és diszkriminatív.

A Litván Tomas Lusas a BBC-nek arról beszélt, hogy miután 2016-ban kidobták a lakásából, az utcán kellett aludnia Nyugat-Londonban. Egy reggel arra ébredt, hogy a 6-7 ember veszi körül, akik a belügyminisztériumtól jöttek. Elvették az igazolványát, megbilincselték, és berakták egy furgonba. Hiába kiabált, hogy ha elviszik, elveszti a munkáját, senki sem hallgatott rá. Mivel nem akarta aláírni a kiutasítási nyilatkozatot, 19 napig fogva tartották egy gatwicki bevándorlási központban. Végül fellebbezett a kiutasítás ellen, és 10 ezer font kártérítést kapott.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kártérítési kérelmeket egyenként vizsgálják meg. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.