Kártérítést követelnek a brit kormánytól kiutasított európai hajléktalanok

A BBC szerint tavaly májusig 689 uniós állampolgárt utasítottak ki azért Nagy-Britanniából, mert az utcán laktak. Közülük legalább 45-en beperelték a brit államot. Egyenként több ezer fontot követelnek, mert szerintük törvénytelenül vették őket őrizetbe.

A brit belügyminisztérium két éve küldte rá a bevándorlási hivatal embereit az uniós államokból származó hajléktalanokra, mert szerintük az utcán lakás sérti az uniós szerződéseket. Akkor is őrizetbe vették őket, ha éppen volt munkájuk és tartózkodási engedéllyel is rendelkeztek. Erről a gyakorlatról a bíróság decemberben mondta ki, hogy törvénytelen és diszkriminatív.

A Litván Tomas Lusas a BBC-nek arról beszélt, hogy miután 2016-ban kidobták a lakásából, az utcán kellett aludnia Nyugat-Londonban. Egy reggel arra ébredt, hogy a 6-7 ember veszi körül, akik a belügyminisztériumtól jöttek. Elvették az igazolványát, megbilincselték, és berakták egy furgonba. Hiába kiabált, hogy ha elviszik, elveszti a munkáját, senki sem hallgatott rá. Mivel nem akarta aláírni a kiutasítási nyilatkozatot, 19 napig fogva tartották egy gatwicki bevándorlási központban. Végül fellebbezett a kiutasítás ellen, és 10 ezer font kártérítést kapott.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kártérítési kérelmeket egyenként vizsgálják meg. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.