Becsicskult és a bulitüntetők elnézését kéri a georgiai belügyminiszter

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Tüntetők gyülekeznek a parlament előtt a kettős razzia után 2018 május 13-ánFotó: VANO SHLAMOV/AFP

Szombat hajnalban fegyveres rendőrök verték szét a bulit Tbiliszi és Georgia két legnépszerűbb éjszakai szórakozóhelyén, a Bassianiban és a Café Gallery-ben. Az incidensek hamar eszkalálódtak: a klubokból kiűzött fiatalok egyből a belügyminisztérium elé vonultak, ahol előbb százak, később ezrek bulitüntettek az intézkedések ellen és a belügyminiszter lemondását követelték.

A  hivatalos mondás szerint egyszerű drograzziákról volt szó, de nagyon úgy látszott, hogy a rajtaütésnek politikai indíttatása lehetett. Erre utalt, hogy a nyolc letartóztatottról kiderült, hogy már a razzia előtt letartóztatták őket, így a klubok teljes kiürítése utólag nem látszott indokoltnak. 

A Bassiani kiadott egy közleményt, ami szerint jobboldali hecckampány zajlik ellenük hetek óta, csak mert odaálltak olyan politikai ügyek mellé, amik sokaknak nem tetszenek. Azt írták: több mint hatvan embert tartóztattak le, köztük a klub tulajdonosait is. Erődemonstrációra, megfélemlítésre gyanakodnak. Melléjük állt a város polgármestere is.

A kormány a jelek szerint felismerte, hogy túllőttek a célon, és a belügyminiszter hétfőn közleményben a bulizók elnézését kérte.

Giorgij Gakaria hétfőn azt üzente, hogy magam és „a belügyminisztérium minden munkatársa nevében elnézést kérek, ha veszélybe sodortuk bárkinek is a biztonságát”, egyben arra kérte a tüntetőket, hogy legyenek megértőek a hatóságiakkal, és kérjenek bocsánatot azoktól a rendőröktől, akiket inzultáltak. 

Gakaria abból nem engedett, hogy a drogügyek miatt zajlottak az akciókat, amiket szerintük az elmúlt hetekben megsokasodott túladagolásos eseteket indokoltak. A klub közleményben utasította vissza, hogy köze lenne bármilyen droggal összefüggő halálesethez. (Factmag)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.