Becsicskult és a bulitüntetők elnézését kéri a georgiai belügyminiszter

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Tüntetők gyülekeznek a parlament előtt a kettős razzia után 2018 május 13-ánFotó: VANO SHLAMOV/AFP

Szombat hajnalban fegyveres rendőrök verték szét a bulit Tbiliszi és Georgia két legnépszerűbb éjszakai szórakozóhelyén, a Bassianiban és a Café Gallery-ben. Az incidensek hamar eszkalálódtak: a klubokból kiűzött fiatalok egyből a belügyminisztérium elé vonultak, ahol előbb százak, később ezrek bulitüntettek az intézkedések ellen és a belügyminiszter lemondását követelték.

A  hivatalos mondás szerint egyszerű drograzziákról volt szó, de nagyon úgy látszott, hogy a rajtaütésnek politikai indíttatása lehetett. Erre utalt, hogy a nyolc letartóztatottról kiderült, hogy már a razzia előtt letartóztatták őket, így a klubok teljes kiürítése utólag nem látszott indokoltnak. 

A Bassiani kiadott egy közleményt, ami szerint jobboldali hecckampány zajlik ellenük hetek óta, csak mert odaálltak olyan politikai ügyek mellé, amik sokaknak nem tetszenek. Azt írták: több mint hatvan embert tartóztattak le, köztük a klub tulajdonosait is. Erődemonstrációra, megfélemlítésre gyanakodnak. Melléjük állt a város polgármestere is.

A kormány a jelek szerint felismerte, hogy túllőttek a célon, és a belügyminiszter hétfőn közleményben a bulizók elnézését kérte.

Giorgij Gakaria hétfőn azt üzente, hogy magam és „a belügyminisztérium minden munkatársa nevében elnézést kérek, ha veszélybe sodortuk bárkinek is a biztonságát”, egyben arra kérte a tüntetőket, hogy legyenek megértőek a hatóságiakkal, és kérjenek bocsánatot azoktól a rendőröktől, akiket inzultáltak. 

Gakaria abból nem engedett, hogy a drogügyek miatt zajlottak az akciókat, amiket szerintük az elmúlt hetekben megsokasodott túladagolásos eseteket indokoltak. A klub közleményben utasította vissza, hogy köze lenne bármilyen droggal összefüggő halálesethez. (Factmag)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.