Benkő Tibor megerősítette, hogy Németh Szilárd lesz az államtitkára, azt nem, hogy az ő jelöltje lett volna

„Hitvallásom: hazaszeretet, hivatástudat és elkötelezettség” - így mutatkozott be Benkő Tibor, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi és rendészeti bizottság együttes ülésén. Az ülés elején 15-20 percet kapott arra, hogy elmondja elképzeléseit. Sok konkrétumot ez alatt nem mondott.

Alapadatok: 43 éve katona, tanult az egykori Szovjetunióban, aztán már a rendszerváltás után az Egyesült Államokban. Katonai múltja a szereplésében is érezhető: előre megírt mondatai katonásak, ahogy előadásmódja is, szabályosságot sugallt, nem színezi a mondanivalóját. Ugyanakkor most már leendő kormánytagként politikus is, így a 9. percben szóba is hozta, hogy az illegális migráció mekkora veszélyt jelent, ahogy „az iszlám vallási kultúra mérhetetlen erejű terjedése, különösen annak radikalizálódása” is. 

Ami szerint fontos: katonák jobb elhelyezést érdemelnek, ebben jelentős elmaradások vannak, és korszerűbb felszerelésre is szükség van. És a transzatlanti kapcsolatnak továbbra is kiemelet jelentőséget tulajdonít.  

Azért vállalta el Orbán Viktor felkérését, mert lehetőséget lát „az oly rég várt, a kornak megfelelő színvonalú katonaság megteremtésére”. Ami azért kényes ügy, mert erre volt már nyolc éve az Orbán-kormánynak, ráadásul ez alatt a nyolc év alatt Benkő Tibor volt a honvédség első számú szakmai irányítója, vezérkari főnökként. Benkő kinevezésével Orbán Viktor azt üzente, hogy korábbi honvédelmi miniszterei nem megfelelően végezték a munkájukat, hiszen a szakmai irányítással ezek szerint a kormányfő elégedett volt, nem bajlódott tovább fideszes politikusok kinevezésével a tárca élére.

Sokszor használt olyan patetikus kijelentéseket, hogy kiemelt feladatának tekinti, hogy a NATO-n belül Magyarország megbecsültségét tovább erősítse, ebben nemcsak teendője, de felelőssége is van a miniszternek.

Politikusként először kapott kérdéseket, a fideszesektől érkezők annyira voltak érdekesek, mint egy parlamenti kormánypárti interpelláció. Az ellenzékiek közül többen érdeklődtek, hogyan valósítja meg a civil kontrollt, aki világ életében katona volt, Kádár-rendszerben ült be utoljára aktív katona a honvédelmi miniszteri székbe. 

Pontról pontra végig ment a neki feltett kérdéseken.

Vadai Ágnesnek: hogyan képzeli el a honvédség jövőjét? Ebben a régióban erős, ütőképes honvédséget kell létrehozni. Nem Vadai kérdezte, de Benkő itt mondta el, hogy nem tervezi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Az első vitája is megvolt az őt elsőként kérdező Vadaival arról, hogy neki miért kellene a bíróság elé állított volt katonai hírszerző tábornokoktól elnézést kérnie, hiszen a perük még folyik (Vadai szerint felmentették őket).

Vadainak arra a megjegyzésére, hogy a fejlesztési tervek szerint mindent IS fejleszetni kell, azt válaszolta: „szomorú, hogy az úgynevezett civil kontroll alatt ide jutott a honvédség, hogy szinte az alapoktól kell kezdeni a fejlesztést”. Ez akár az elmúlt 8 év kritikája is lehet. (Volt egy, a fideszes képviselőket megnevetettő, csípósnek szánt megjegyzése, amikor Vadai Ágnes kérdéseire úgy válaszolt, hogy közben a DK-s képviselő kiment a teremből, majd visszajött, emiatt Kocsis Máté elnökként beszólt Vadainak. Benkő azt mondta, ismeri Vadai Ágnest, tudja, hogy akkor is lát és hall mindent, amikor nincs is a teremben.)

Harangozó Tamás visszakérdeztett erre, hogy akkor valóban ilyen lesújtó a véleménye az elmúlt 8 év honvédségi fejlesztéséről is. Benkő erre úgy válaszolt, hogy az új kihívások miatt kell fejleszeteni. 

Németh Szilárd lesz-e az államtitkára. „Valóban felreppent ez a hír, valóban ő a jelölt a politikai államtitkári posztra (egy szóval sem mondta, hogy az ő döntése lett volna). Azért tudja elfogadni a személyét, mert ...” itt megszakadt a gondolatmenet. Aztán azzal folytatta, hogy korábban is volt, aki nem politikusként érkezett a miniszteri székbe. „Kevés civil kontrollt láttam, ahol a vezető saját magát kontrollálja. Nem a miniszter egyszemélyben gondoskodik erről, hanem az Országgyűlés, a bizottságok és a kormány együtt”. Később azt mondta, hogy nem a honvédelmi államtitkár vezeti majd a minisztériumot, ezt igyekezett nagyon határozottan mondani.

Kibervédelemről egyébként nem beszélhetett a nyilvánosság előtt.

Soros-zsoldosok utáni munka, ami Vadai szerint a katonai titkosszolgálatok feladata lehet majd. Ilyenről nem hallott, nem is érti a kérdést, hogyan kívánja ellátni ezt a feladatot. 

A cigányságról, akik Orbán Viktor miskolci kampánybeszéde szerint bevándorlók, Vadai szerint éppen a honvédség volt eddig az, ahol voltak ösztöndíjprogramok is romáknak. Benkő szerint mindig is fontos kérdésnek tartotta a honvédség, hogy segítsék a cigányság helyzetének a rendezését, így volt, jövőben is így lesz. Miniszterelnöktől is kapott ilyen feladatot, hogy ebben a társdalomban a cigányok megbecsült tagok legyenek, „még a díszelgők között is ott vannak, meg kell nézni”. 

Az LMP-s Demeter Mártának. Mit jelent a civil kontroll? Miért feltételezzük, hogy egy volt katona nem tudja azt a kontorollt végrehajtani, ami a feladata. Ezt közgazdász, pedagógus, vegyész el tudja látni, de egy katona nem? Van beszámolási kötelezettsége a miniszternek, eleget tud tenni ennek a feladatnak. (Demeter Márta szerint ő a civil kontrollból írta a diplomáját tudja, mi az.)

Volt azért egy valóban vicces megjegyezése, amikor elkeveredett valahol a Demeter Mártának adott válaszban, Kocsis Máté is próbált segíteni, Demeter Márta is újra szót kapott, hogy tisztázhassa, mire kiváncsi. Benkő arra kérte Demetert, hogy a mikrofonba beszéljen, mert tüzérként kezdte, szakmai ártalom, hogy nem hall jól.

A kérdezúők és Benkő is vissza-visszatért a civil kontroll kérdésre. Nyugat-Európában valóban szokatlan, hogy aktív katonai parancsnokot ültetnek át a honvédelmi miniszteri székbe, bár Kocsis Máté azzal próbálta védeni Orbán döntését, hogy utánanézett és szerinte a NATO-tagok harmadában ez így van. Én teljesen másként számoltam, amikor utánanéztem, valóban van olyan, aki volt hivatásos katona, magasabb vagy alacsonyabb beosztásban, de már jóideje leszerelt és a civil életben is kipróbálta magát kinevezése előtt. A Kocsis Máté által említett NATO-egyharmad a katonai parancsnokok hirtelen miniszteri kinevezéséről biztosan nem igaz. 

Senki nem tudja magát kontrollálni, kell külső kontroll - mondta Benkő, majd azzal folytatta, nem igazán érthetően, hogy miért kötötte át így, hogy ő nem kíván vezetni, nem ez a dolga, hogy vezesse a honvédség szakmai szervezetét, arra ott van a vezérkari főnök. 

Sajnálja, hogy szagos kiadványnak nevezte a Zrínyi 2026-os programot a honvédség átfogó fejlesztésére Demeter Márta (a képviselő valójában színes-szagosnak nevezte), Benkő szerint az LMP-s képviselő egyáltalán nem ismeri a katonák elképzelését. Ne minősíték, nem szabad mindenre azt mondani, hogy lózung, ismerjék el a pozitív dolgokat is.

Amíg a korrektség működik, addig konstruktív lesz - ígérte a képviselőknek. 

Létszámhiány: feltöltöttség 80 százalékos, nem rosszabb, mint a korábbi években, ez a hiány megvolt mindig is a magyar honvédségben, üzente az MSZP-s képviselőknek.

Korom Ferenc az ő jelöltje a vezérkari főnöki posztra, ami az ő miniszteri kinevezésével üresedik majd meg. Németh Szilárdról ezt nem mondta el. 

A katonai titkosszolgálatok továbbra is a védelmi minisztérium irányítása alatt maradnak, nem kerül a miniszterelnökhöz közvetlenül. Szél Bernadett is megkérdezte, hogy mi lenne, ha a miniszterelnök utasítást adna cégek megfigyelésére. Ilyenről Benkő szerint eddig nem volt szó. 

Amire nem válaszolt: hogyan akarja visszaszorítani az orosz katonai titkosszolgálatok tevénységét Magyarországon. 

Vadai ezért ismét visszakérdezett erre. Végzik a munkájukat - mondta a visszakérdezésre Benkő. 

Honvédkórház: a lehető legjobb ellátást próbálják biztosítani, a sürgősségi ellátásban csökkenti fogják a várakozási időt. Újra van mammográfiai készülék, április 16-án adták át (hírek szerint tavaly tavasszal romlott el a régi). 

Kapott kérdést arról, miért vett a honvédség VÁROSI terepjárókat. Benkő szerint a Suzuki Vitarák beszerzése (550-en vásároltak) a katonák biztonságát szolgálják. Szégyen, hogy a honvédségnek vállalkozókat kell megbíznia, ha szállítani akarja a katonáit, ezért lesznek még járműbeszerzések. 

Isten hozta a politika világában - mondta Kocsis Máté a miniszterjelöltnek, amikor Benkő egy mondatát beszéde közben pontosította Demeter Márta (az volt a téma, hogy Benkő szerint Demeter látta már a kidolgozott fejlesztési programot, Demeter szerint ő nem látott ilyet). Benkő azt mondta, hogy valóban furcsa számára, nem így nevelték, hogy valaki közbeszól, miközben beszél, de akkor majd megszokja. 

Személyes élmény: hallottam a magyar parlament nagy hallgatóját, a fideszes Bíró Márkot beszélni. Na nem felszólalni, akár csak egy kérdés erejéig és akár csak a bizottságban, ha már az ülésen nem, csak megkért egy operatőrt, hogy ne tegye a széke mögé a kameraállványt, mert nem fér el. 

Benkő Tibor kinevezését 6 kormánypárti, 2 ellenszavazattal támogatta a honvédelmi és rendészeti bizottság. A nemzetbiztonsági biztonság 4 igennel, 2 nemmel (Molnár Zsolt kiment a teremből) támogatta Benkőt. Az ellene szavazóknak Benkő azt mondta, hogy lelkük rajta. A nemzetbiztonsági bizottságban már nem tag az éppen Benkő államtitkárának készülő Németh Szilárd. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.