Elsőként egy iskolaigazgatót állítanak bíróság elé felségsértésért

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Elsőként egy iskolaigazgatót állítanak bíróság elé a felségsértést büntető kambodzsai törvény alapján. Az illetőt vasárnap vették őrizetbe, mert a Facebookon Norodom Szihamoni királyt tette felelőssé azért, hogy a hatóságok tavaly feloszlatták az ország egyetlen jelentős ellenzéki pártját.

A felségsértést büntető alkotmánymódosító törvény március elején lépett hatályba. A törvény tiltja, hogy bárki „szóban, írásban, képben, bármilyen gesztussal, médiaeszközzel megsértse a király és csak a király személyét”, és közben korlátozza a gyülekezés szabadságát.

Balra a kambodzsai király, Norodom SzihamoniFotó: Tang Chhin Sothy/AFP

Az iskolaigazgatóra kiróható pénzbüntetés 500 és 2500 dollár (132-660 ezer forint) között mozog.

Kambodzsában elméletileg többpártrendszer van, de a legfelsőbb bíróság ősszel feloszlatta az ország egyetlen jelentős ellenzéki pártját, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártot (CNRP) és a hatalom szorongatja a civil társadalmat és a médiát is. Ennek megfelelően a márciusban megrendezett szenátusi választásokon minden mandátumot a Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) nyert el. Az alsóházi választások júliusban lesznek. (MTI)