Süli János: A paksi bővítés magyar-orosz megállapodása alapján az építőknek szállást, iskolát, óvodát kell építeni

2018 május 14., hétfő 10:52
122

A Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe és részt vegyenek a magyar energiatermelésben, mondta Süli János ügyvezető tárca nélküli miniszter „magyar újságíróknak hétfőn Szocsiban, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel” – írja az MTI.

A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős ügyvezető miniszter elmondta, a tárgyaláson áttekintették a Paks II. beruházás elmúlt időszakban végzett munkáit, és az idei év súlyponti feladatait. 2018 kiemelt feladatai között említette a Paks II. létesíti engedélykérelem beadását. A munka nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta, hogy a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a 300 ezer oldalt.

Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, kb. 80 létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik – mondta.

Süli János kiemelte, a magyar-orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Elmondta, hogy itt is a tervezés és előkészítés folyik, szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a GE Hungary Kft.-vel a turbinaszállításra kötött szerződés megvalósítása szigorú ütemterv szerint halad, a turbinatender nyertese arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb magyar hányad jelenjen majd meg a beszállításban.

Süli János fontosnak mondta az atomenergia, a paksi bővítés társadalmi elfogadtatását. Magyarországon átlagosan 30 százalék az import aránya az áramfelhasználásban, de az idén március 2-án a behozatal 48 százalékot tett ki, miközben az energiaigény folyamatosan nő, tavaly például 2,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Pakson épülő 20,6 megawattos új naperőmű is mutatja, hogy az atomenergia és a megújuló energia egymást szervesen ki tudja egészíteni – mondta.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A Roszatom orosz állami konszern évente megszervezi a nukleáris ipar szereplőinek az Atomexpo nemzetközi konferenciát és kiállítást. Idén hétfőtől szerdáig 68 ország kb. 3000 képviselője van jelen Szocsiban. A Roszatom mostani rendezvénye a tizedik a sorban, 2009 és 2017 között 83 ország kb. 38 ezer résztvevője volt jelen az Atomexpókon.

Az idei konferencia kerekasztal-beszélgetésein felszólal Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős államtitkár, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Elter József, az MVM Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója.

A rendezvényen hétfő este adják át az Atomexpo Díjakat, a legjobbak közé került az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (Paks I.) és a Paks II. Atomerőmű Zrt. pályázata is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt