Áder személyesen kért bocsánatot az inzultált református egyházi vezetőktől

2018 május 15., kedd 9:47
158

Május 8-án néhány tucat tüntető a Parlamentből távozó vendégeket és képviselőket a kijáratoknál hazaárulózta, és feléjük is köpött, miközben rendőrökkel dulakodott. Áder János most személyesen kért bocsánatot a református egyházi vezetőktől az őket az Országgyűlés alakuló ülése után ért támadás miatt. Az államfő a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában kereste fel a református elöljárókat.

Áder János köztársasági elnököt (j) köszönti Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki református püspök (b), Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke (b2) és Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke (b3, takarásban) az egyházkerület püspöki hivatalában Budapesten 2018. május 15-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Áder János úgy fogalmazott: mivel egy hete hiába vár a bocsánatkérő nyilatkozatra, „ezért a magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett” megköveti Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét, és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát. Mint mondta, az egyházi vezetők az ő meghívására vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén.

Hogy a Fidesz egykori vezető politikusa szerint milyen politikusoknak kellett volna bocsánatot kérniük a tőlük teljesen független tüntetők helyett, az az MTI tudósításából nem derült ki, mindenesetre a kormányzati média igyekezett az MSZP-re kenni a balhét.

Áder János köztársasági elnök (j) és vendéglátói, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke (b), Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki református püspök (b2), Gér András, a Református Egyház zsinati tanácsosa (b3) és Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke (b5), valamint Nagy Bercel, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője (b4) az egyházkerület püspöki hivatalában Budapesten 2018. május 15-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Áder János elmondta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága alaptörvényben biztosított alapvető jog, ami mindenkit megillet, de ennek a szabadságnak „világos határa van”, ami „ott húzódik, ahol a kinyilvánított vélemény durva agresszióban, fenyegetésben ölt testet, sérti a másik személyes szabadságát, emberi méltóságát”. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt