Orbán: Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk

POLITIKA
2018 május 16., 07:47
comments 285

Orbán Viktor szerdán az új vezérkari főnök kinevezésén tartott beszédet a Parlament kupolatermében. Azért kellett új vezérkari főnököt kinevezni, mert a miniszterelnök Benkő Tibort kérte fel honvédelmi miniszternek, aki eddig vezérkari főnök volt. Utódja Korom Ferenc lett.

Erről a szokatlan lépésről Orbán szerdán azt mondta, hogy fontos hagyományt elevenítenek fel ezzel, ami Mészáros Lázárig, az első felelős magyar kormány hadügyminiszteréig nyúlik vissza, aki katonaként lett miniszter. 

A miniszterelnök a katonai és a politikai pálya közötti különbségekről beszélve megjegyezte, hogy „a politika küzdőterén is gyakran fütyülnek a golyók az ember füle mellett”.

Orbán szerint a Szent Korona azért van a Parlamentben, hogy

„emlékeztessen minket, hogy Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk”A miniszterelnök szerint a következő ciklus kiemelt feladata a nemzetbiztonság megerősítése. Arról beszélt, hogy a biztonság korunk legerősebb valutája.És az utóbbi időszakban megtanulhattuk, hogya tőlünk távolabb zajló konfliktusok pár hét alatt ide érhetnek a határainkra.

A vezérkari főnöktől azt kérte, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően szervezze újjá a hadsereget. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédaink folyamatosan és lendületesen fegyverkeznek, majd bejelentette, hogy 

a következő években a duplájára emelik a Magyar Honvédség költségvetését. 

Szerinte erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Hozzátette, hogy elsősorban a fiatalokat kell megnyerni a honvédelemre, tegyék vonzóvá a katonai pályát. Az új vezérkari főnöktől azt kérte, hogy szerezzen érvényt a katonaélet első számú törvényének: Csak a becsület.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.