Orbán: Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Orbán Viktor szerdán az új vezérkari főnök kinevezésén tartott beszédet a Parlament kupolatermében. Azért kellett új vezérkari főnököt kinevezni, mert a miniszterelnök Benkő Tibort kérte fel honvédelmi miniszternek, aki eddig vezérkari főnök volt. Utódja Korom Ferenc lett.

Erről a szokatlan lépésről Orbán szerdán azt mondta, hogy fontos hagyományt elevenítenek fel ezzel, ami Mészáros Lázárig, az első felelős magyar kormány hadügyminiszteréig nyúlik vissza, aki katonaként lett miniszter. 

A miniszterelnök a katonai és a politikai pálya közötti különbségekről beszélve megjegyezte, hogy „a politika küzdőterén is gyakran fütyülnek a golyók az ember füle mellett”.

Orbán szerint a Szent Korona azért van a Parlamentben, hogy

„emlékeztessen minket, hogy Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk”A miniszterelnök szerint a következő ciklus kiemelt feladata a nemzetbiztonság megerősítése. Arról beszélt, hogy a biztonság korunk legerősebb valutája.És az utóbbi időszakban megtanulhattuk, hogya tőlünk távolabb zajló konfliktusok pár hét alatt ide érhetnek a határainkra.

A vezérkari főnöktől azt kérte, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően szervezze újjá a hadsereget. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédaink folyamatosan és lendületesen fegyverkeznek, majd bejelentette, hogy 

a következő években a duplájára emelik a Magyar Honvédség költségvetését. 

Szerinte erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Hozzátette, hogy elsősorban a fiatalokat kell megnyerni a honvédelemre, tegyék vonzóvá a katonai pályát. Az új vezérkari főnöktől azt kérte, hogy szerezzen érvényt a katonaélet első számú törvényének: Csak a becsület.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.