Orbán: Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk

Orbán Viktor szerdán az új vezérkari főnök kinevezésén tartott beszédet a Parlament kupolatermében. Azért kellett új vezérkari főnököt kinevezni, mert a miniszterelnök Benkő Tibort kérte fel honvédelmi miniszternek, aki eddig vezérkari főnök volt. Utódja Korom Ferenc lett.

Erről a szokatlan lépésről Orbán szerdán azt mondta, hogy fontos hagyományt elevenítenek fel ezzel, ami Mészáros Lázárig, az első felelős magyar kormány hadügyminiszteréig nyúlik vissza, aki katonaként lett miniszter. 

A miniszterelnök a katonai és a politikai pálya közötti különbségekről beszélve megjegyezte, hogy „a politika küzdőterén is gyakran fütyülnek a golyók az ember füle mellett”.

Orbán szerint a Szent Korona azért van a Parlamentben, hogy

„emlékeztessen minket, hogy Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk”A miniszterelnök szerint a következő ciklus kiemelt feladata a nemzetbiztonság megerősítése. Arról beszélt, hogy a biztonság korunk legerősebb valutája.És az utóbbi időszakban megtanulhattuk, hogya tőlünk távolabb zajló konfliktusok pár hét alatt ide érhetnek a határainkra.

A vezérkari főnöktől azt kérte, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően szervezze újjá a hadsereget. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédaink folyamatosan és lendületesen fegyverkeznek, majd bejelentette, hogy 

a következő években a duplájára emelik a Magyar Honvédség költségvetését. 

Szerinte erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Hozzátette, hogy elsősorban a fiatalokat kell megnyerni a honvédelemre, tegyék vonzóvá a katonai pályát. Az új vezérkari főnöktől azt kérte, hogy szerezzen érvényt a katonaélet első számú törvényének: Csak a becsület.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.