Matolcsy fia veszteséges céget visz, mégis 140 milliós villát vett

életmód
2018 május 17., 18:45

A 24 írta meg, hogy Matolcsy György jegybankelnök nagyobbik, Máté nevű fia és az ő felesége lakik abban az ingatlanban a Rózsadomb szélén, egy természetvédelmi területtel határosan, amit tavaly nyáron vett meg Máténak a Mém Műhely Kft. nevű cége.

A háromszintes ház 179 m2-es lakórészét az alsó szinten közel 400 m2-nyi mellékhelyiség toldja meg, ahol helyet van benti úszómedence, jacuzzi, szauna, billiárdterem, gardróbszoba, konyha és 3 állásos garázs is. A villát 150 millió forintért hirdették, és a Mém Műhelynek a napokban nyilvánosságra hozott, 2017-es gazdálkodásáról szóló beszámolója szerint 141 millió forintot fizethetett a cég az ingatlanért – írja a 24.

A lap szerint Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás segíthetett, a bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank ugyanis 90 millióval hitelezhette meg Matolcsy Mátéék villavásárlását, legalábbis a tulajdoni lap alapján ekkora összegű jelzálogjog volt bejegyezve az ingatlanra.

A Mém Műhely Kft. éves bevétele az elmúlt években 7 millió forint körül volt, tavaly 7,2 millió forintot tett ki, és az eredménye 0 körül alakult, sőt tavaly a veszteség már 12 millióra nőtt. Vagyis egy olyan, veszteséges céget hitelezett meg Matolcsy unokatestvérének a bankja, amihez a vezetőjét rokoni szálak kötik.

A 24 szerint ráadásul a cég mérlege alapján a 90 milliós, nyáron felvett hitelből 2017 végéig semmit sem törlesztettek, hiszen a cégnél a hosszú lejáratú kötelezettség év végén 90 millió volt, márpedig némileg meglepő, hogy olyan türelmes egy bank, hogy legalább fél évig nem szed törlesztőrészletet a sok 10 milliós kölcsön után.

A villa egyébként Matolcsy Máté másik cégének, az Amur Online Kft.-nek a székhelye, de az a cég az egyetlen alkalmazottját is elbocsátotta, 4000 forintos forgalommal ért el 137 ezer forint veszteséget.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án.
photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A 24.hu márciusban írta meg azt is, hogy Matolcsy György 400 milliós luxusvillába költözött, és a lakrészt a másik fiától, Matolcsy Ádámtól bérli, aki szintén Szemerey Tamás bankjától kapott hitelből vette meg az ingatlant.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.