Matolcsy fia veszteséges céget visz, mégis 140 milliós villát vett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A 24 írta meg, hogy Matolcsy György jegybankelnök nagyobbik, Máté nevű fia és az ő felesége lakik abban az ingatlanban a Rózsadomb szélén, egy természetvédelmi területtel határosan, amit tavaly nyáron vett meg Máténak a Mém Műhely Kft. nevű cége.

A háromszintes ház 179 m2-es lakórészét az alsó szinten közel 400 m2-nyi mellékhelyiség toldja meg, ahol helyet van benti úszómedence, jacuzzi, szauna, billiárdterem, gardróbszoba, konyha és 3 állásos garázs is. A villát 150 millió forintért hirdették, és a Mém Műhelynek a napokban nyilvánosságra hozott, 2017-es gazdálkodásáról szóló beszámolója szerint 141 millió forintot fizethetett a cég az ingatlanért – írja a 24.

A lap szerint Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás segíthetett, a bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank ugyanis 90 millióval hitelezhette meg Matolcsy Mátéék villavásárlását, legalábbis a tulajdoni lap alapján ekkora összegű jelzálogjog volt bejegyezve az ingatlanra.

A Mém Műhely Kft. éves bevétele az elmúlt években 7 millió forint körül volt, tavaly 7,2 millió forintot tett ki, és az eredménye 0 körül alakult, sőt tavaly a veszteség már 12 millióra nőtt. Vagyis egy olyan, veszteséges céget hitelezett meg Matolcsy unokatestvérének a bankja, amihez a vezetőjét rokoni szálak kötik.

A 24 szerint ráadásul a cég mérlege alapján a 90 milliós, nyáron felvett hitelből 2017 végéig semmit sem törlesztettek, hiszen a cégnél a hosszú lejáratú kötelezettség év végén 90 millió volt, márpedig némileg meglepő, hogy olyan türelmes egy bank, hogy legalább fél évig nem szed törlesztőrészletet a sok 10 milliós kölcsön után.

A villa egyébként Matolcsy Máté másik cégének, az Amur Online Kft.-nek a székhelye, de az a cég az egyetlen alkalmazottját is elbocsátotta, 4000 forintos forgalommal ért el 137 ezer forint veszteséget.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A 24.hu márciusban írta meg azt is, hogy Matolcsy György 400 milliós luxusvillába költözött, és a lakrészt a másik fiától, Matolcsy Ádámtól bérli, aki szintén Szemerey Tamás bankjától kapott hitelből vette meg az ingatlant.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.