Spike Lee nyerte a nagydíjat Cannes-ban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Spike Lee átveszi a fesztivál nagydíját Cannes-ban 2018 május 19-énFotó: VALERY HACHE/AFP

Az már délután kiderült, hogy az elsőfilmesek között Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét találta a zsűri a legjobbnak, szombat este aztán kiosztották a nagydíjakat is a legrangosabbnak tartott európai filmszemlén, a 71. cannes-i filmfesztiválon.  

A nagydíjat, a Grand Prix-t a Cannes-ba 27 év után visszatérő Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje nyerte el. 

A megtörtént esetet feldolgozó film tragikomikus formában beszél a Trump-korszakban szerinte reneszánszát élő amerikai rasszizmusról, főhőse pedig egy kolorádió fekete nyomozó, akinek sikerül beépülnie egy helyi Ku Klux Klán egységbe.

Az Arany Pálmát a japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című filmje, a zsűri díját Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című filmje kapta.

További díjazottak:

  • Legjobb női alakítás: Szamal Eszljamova (kazah, Ayka)  
  • Legjobb férfi alakítás: Marcello Fonte (olasz, Dogman)
  • Legjobb rendező: Pawel Pawlikowski (lengyel Hideg háború)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.