Spike Lee nyerte a nagydíjat Cannes-ban

Spike Lee átveszi a fesztivál nagydíját Cannes-ban 2018 május 19-énFotó: VALERY HACHE/AFP

Az már délután kiderült, hogy az elsőfilmesek között Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét találta a zsűri a legjobbnak, szombat este aztán kiosztották a nagydíjakat is a legrangosabbnak tartott európai filmszemlén, a 71. cannes-i filmfesztiválon.  

A nagydíjat, a Grand Prix-t a Cannes-ba 27 év után visszatérő Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje nyerte el. 

A megtörtént esetet feldolgozó film tragikomikus formában beszél a Trump-korszakban szerinte reneszánszát élő amerikai rasszizmusról, főhőse pedig egy kolorádió fekete nyomozó, akinek sikerül beépülnie egy helyi Ku Klux Klán egységbe.

Az Arany Pálmát a japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című filmje, a zsűri díját Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című filmje kapta.

További díjazottak:

  • Legjobb női alakítás: Szamal Eszljamova (kazah, Ayka)  
  • Legjobb férfi alakítás: Marcello Fonte (olasz, Dogman)
  • Legjobb rendező: Pawel Pawlikowski (lengyel Hideg háború)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.