Szilágyi Zsófia filmje kapta a szakújságírók elsőfilmes különdíját Cannes-ban

Szilágyi Zsófia rendezõ az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap címû filmjének forgatásán a fõváros XI. kerületében 2017. március 29-énFotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Az Egy nap című magyar film nyerte az egyik legfontosabb díjat a legrangosabb európai filmszemlének tartott 2018-as cannes-i filmfesztiválon - adta hírül az Index. 

Szilágyi Zsófia filmje a Kritikusok Hete (Semaine de la critique) programjában versenyzett, a szakújságírókat tömörítő FIPRESCI pedig a legjobb elsőfilmnek járó különdíjával tüntette ki.  

Már a meghívás is nagy dolognak számított egy olyan mezőnybe, ahol minden évben mindössze hét pályakezdő filmrendező mutatkozhat be. A korábbi évek felfedezettjei között volt Jacques Audiard, Alejandro González Iñarritu, Ken Loach, François Ozon, Wong Kar Wai, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes is.

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán. 

A film a Filmalap Inkubátor Programjában készült, film főhőse - akit Szamosi Zsófia alakít - egy háromgyerekes anya, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.  

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.