A 19 éves Luka Dončić európa legjobb kosárlabdázója

sport
2018 május 20., 06:21
comments 18
Luka Doncic átveszi az MVP-címet Belgrádban.
photo_camera Luka Doncic átveszi az MVP-címet Belgrádban. Fotó: Mustafa Ozturk/Anadolu Agency

Belgrádban zajlik az Euroleage Final Four, azaz az európai kosárlabdakupa (a „kosár-BL”) döntője. Az orosz CSKA Moszkva, a litván Žalgiris, a török Fenerbahçe és a spanyol Real Madrid jutott a négyes döntőbe, pénteken a Madrid 92-83-ra legyőzte a  CSKA-t, a Fenerbahçe pedig 76-67-re a litván bajnokot. Tehát ma este spanyol-török döntő lesz.

Szombaton kihirdették a 2017-18-as Euroleague szezon legjobbjait. A legértékesebb trófeát, az MVP címet a Real Madrid szlovén játékosa, Luka Dončić kapta, aki egyben az európai kosárlabdázás történetének legfiatalabb MVP-je: 19 évesen lett a legjobb. A 203 centi magas, 103 kilós Dončić talán a legesélyesebb arra, hogy elsőként válasszák ki az idei NBA-drafton. Ezt az esélyt csak növeli az európai MVP-cím. Maga Dončić egyébként azt nyilatkozta a napokban, hogy egyáltalán nem biztos még abban, hogy jövőre az Egyesült Államokban folytatja, szerződése még három évig a Realhoz köti.

Doncic 16 pontot szerzett a CSKA elleni pénteki elődöntőn.
photo_camera Doncic 16 pontot szerzett a CSKA elleni pénteki elődöntőn. Fotó: Alexey Filippov/Sputnik

Dončićot tartják az európai kosárlabdázás legnagyobb tehetségének, rendkívül sokoldalú játékos, aki nagyszerűen dob távolról, nagyon jól lát a pályán, és fiatal kora ellenére kifejezetten erős, masszív testalkatú kosaras, aki a palánk alatt is használható. 12 év után ő lehet az első európai, aki elsőként választanak NBA-drafton. Az amerikai elemzők közül nem mindenki hisz abban, hogy a szlován csodagyerek a világ legerősebb ligájában is sztár lehet. Sokan emlegetik a hasonlóan nagy tehetségnek tartott, és szintén 19 évesen az NBA-be került katalán Ricky Rubio példáját, aki ugyan megbízható és jó játékos lett (jelenleg a Utah Jazz irányítója), de igazi nagy sztár sosem vált belőle Amerikában.

A 2018-as NBA draftot az utóbbi évek legerősebb felhozatalú játékosbörzéjének tartják, az esemény egy hónap múlva, június 21-én lesz Brooklynban. A Phoenix Suns választhat majd először.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.