Roman Abramovicsnak lejárt a brit vízuma

2018 május 20., vasárnap 19:31
62

A BBC úgy tudja, még nem hosszabbították meg a Premier League-ben játszó londoni futballklub, a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics lejárt brit befektetői vízumát, holott az már le is járt. A brit közmédia szerint Abramovics el is utazott Nagy-Britanniából.

Az 51 éves orosz milliárdos, aki 2003-ban vette meg a Chelsea FC anyavállalatát, nem volt ott az angol labdarúgó FA Kupa szombati döntőjén a Wembley Stadionban, ahol a csapata Eden Hazard tizenegyesből szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet.

A BBC-nek egy Abramovicshoz közeli forrás azt mondta, a milliárdos brit befektetői vízumának meghosszabbítása „folyamatban van, de kicsit tovább tart a szokásosnál”.

Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára a BBC-nek annyit mondott, hogy „rendszerint nem kommentálnak egyéni ügyeket”, Abramovics londoni irodája pedig azt mondta, „személyes jellegű kérdésekről” nem ad felvilágosítást a médiának.

A BBC forrásai szerint Abramovics brit üzleti vízuma hetekkel ezelőtt lejárt, a férfi Boeing 767-es magángépe már április 1-én elhagyta az Egyesült Királyságot, és bár azóta megfordult New Yorkban, Monacóban és Svájcban, Londonba nem tért vissza.

Roman Abramovics 2010. december 2-án Zürichben. Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images

Nagy-Britannia és Oroszország addig sem túl jó kétoldalú kapcsolatai mélypontra süllyedtek azóta, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett. Ugyan Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, London gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amiért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit kormány a mérgezéses incidens után kiutasított 23 – a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató – orosz diplomatát, amire Moszkva hasonló lépéssel válaszolt.

Ben Wallace belügyi államtitkár még a mérgezéses incidens előtt bejelentette, hogy London a „magyarázat nélküli” nagy vagyonok eredetének igazolására kívánja kényszeríteni a Nagy-Britanniában élő külföldi oligarchákat, mivel a kormány becslései szerint évente 90 milliárd font (több mint 32 000 milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak tisztára a brit üzleti szektorban és a bankrendszeren keresztül.

A Sunday Times, ami 1989 óta minden év tavaszán összeállítja a Rich List nevű listáját a Nagy-Britanniában élő 1000 leggazdagabb üzletember becsült vagyonáról, a múlt héten megjelent idei rangsorában 9,33 milliárd fontra kb. 3390 milliárd forintra) becsülte Roman Abramovics vagyonát. A Chelsea tulajdonosa, aki az 1990-es években olajüzletekből gazdagodott meg, a Rich List 2018 szerkesztői szerint egy év alatt 1,28 milliárd fonttal gazdagodott, így a 13. helyen áll. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt