Az USA a „történelem legkeményebb gazdasági szankciójával” fenyegette meg Iránt

Tbg
külföld
2018 május 21., 17:15
comments 51

Soha nem látott szankciók bevezetését jelentette be hétfőn Washingtonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Szavai szerint „Irán aligha lesz képes ebből talpraállni”.

Pompeo azután jelentette be ezt, hogy Donald Trump véget vetett a 2015-ben Barack Obama elnök által kiharcolt, évtizedes status quót felváltó nukleáris megállapodásának Iránnal.

Pompeo konkrétumokkal nem szolgált, de azt megjegyezte, Irán központi bankjával szembeni bojkott csak a kezdet volt.

A BBC utánajárt annak, pontosan milyen gazdasági kapcsolatoknak vethet véget az új amerikai szigor, jórészt európai vállalatok kötöttek üzletet 2015 óta: a francia energetikai óriás, a Total (5 milliárd dollár), a norvég naperőművekkel foglalkozó cég, a Saga Energy (3 mrd), illetve az európai AirBus, amely 100 repülőgépet adna el az IranAir légitársaságnak.

Az új szankciókat 3-6 hét alatt vezetheti be az USA. (BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.