Putyinon kívül a nemzetközi közösség nagyjai nem ismerik el a venezuelai választás eredményét

Tbg
külföld
2018 május 21., 20:04
comments 125

Vlagyimir Putyin orosz és Evo Morales bolíviai államfő is gratulált hétfőn az újabb hat évre újraválasztott Nicolás Maduro venezuelai elnöknek.

„Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy Maduro államfői tevékenysége elősegíti majd az országaik között fennálló stratégiai partnerségi kapcsolatok fejlődését” - közölte az orosz államfő hivatala.

A Kreml szerint Putyin megerősítette, hogy Oroszország kész folytatni a bilaterális és nemzetközi ügyekben az együttműködést Venezuelával.

„A szuverén venezuelai nép újfent győzelmet aratott a intervencionizmus és az észak-amerikai birodalom felett” - írta Twitter-üzenetében Morales.

Nicolás Maduro a vasárnap megtartott elnökválasztáson a szavazatok 67,7 százalékát szerezte meg. A nemzetközi közösség bírálta a szavazás lefolytatását, az ellenzéki jelöltek pedig a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást, és a választás megismétlését követelték. A Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) ellenzéki pártszövetség hónapok óta csalással vádolta a kormányt, és bojkottálta a választásokat.

Az ellenzéken kívül az Egyesült Államok, az Európai Unió és a limai csoport - 14 amerikai és karibi ország - elutasítja a szavazást. Valamennyien a demokrácia aláásásával vádolják Madurót.

A G20-országcsoport külügyminisztereinek Buenos Aires-i találkozóján Argentína, Kanada, Mexikó, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban közölték, hogy nem ismerik el a venezuelai elnökválasztás eredményét. 

Jorge Faurie argentin külügyminiszter ezt "a legitimáció hiányával" indokolta, azzal, hogy a folyamat "egyes politikai szereplők részvétele nélkül zajlott". Chile, bár nem tagja a G20-nak, meghívást kapott a csoport soros elnökségét idén betöltő Argentínától a találkozóra.

A fenti képen Maduro és Putyin látható egy 2017-es moszkvai látogatáson. (MTI/YURI KADOBNOV/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.