19 éve nem tudják eldönteni, gyilkoltak-e Burka Ferencék, csütörtökön újra nekifutnak

Csütörtökön indul a Debreceni Ítélőtáblán Burka Ferencék ügyének újabb tárgyalása. Idősebb és fiatalabb Burka Ferencet 2000-ben vádolták meg azzal, hogy 1999-ben Újszentmargitán meggyilkolták Gyurcsó Jánost.

A sértettre álmából felriasztva támadtak rá, és a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt. A gyilkossággal megvádolt apát és fiát társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találta vétkesnek 2002-ben a bíróság, amiért 15, illetve 13 év fegyházbüntetést kaptak. Aztán a Szegedi Ítélőtábla másodfokú végzése hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, 2006-ban pedig egy új eljárásban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették őket.

A két férfi az előzetesben és házi őrizetben töltött évekért összesen 45 millió forint kártérítést kapott 2007-ben.

Burkáék pár év alatt elköltötték a milliókat, utána közmunkásként éltek, míg 2012-ben „új és perdöntő bizonyítékokat” sikerült beszerezni, többek között terhelő vallomásokat, tárgyi bizonyítékokat, szakértői véleményeket és lehallgatott telefonbeszélgetéseket.

Ezért perújítást rendeltek el, megint újraindították az ügyet, és tavaly a Debreceni Törvényszék újra 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet.

Ennek a pernek indul csütörtökön a másodfokú eljárása, mivel Burkáék fellebbeztek.
Itt olvashat bővebben arról, hogy a vádlottak vesztét egy rozsdás antenna és Burka Ferenc unokája okozhatta, aki sosem tudta feldolgozni, hogy gyilkos lehet az apja.