Üdvözléggyel büntette a szexuális bántalmazásokról beszélő ministránst az ausztrál érsek

külföld
2018 május 22., 06:31
comments 38

Egy ausztrál bíróság bűnösnek találta Philip Wilsont, Adelaide érsekét abban, hogy a 70-es években segédkezett szexuális visszaélések eltussolásában. Egy new south wales-i pedofil pap bántalmazásait tussolta el. James Fletcher papot kilenc gyermek szexuális bántalmazásáért ítélték el 2004-ben (a pedofil pap 2006-ban a börtönben hunyt el).

Az egyik áldozat azt mondta a bíróságon, hogy már 1976-ban elmesélte a bántalmazást Wilsonnak, öt évvel azután, hogy megtörtént. Egy másik áldozat a gyóntatófülkében beszélt az érseknek az őt ért szexuális bántalmazásról, amikor 11 éves volt. Az érsek azt mondta, hazudik, és tíz Üdvözléggyel büntette.

Peter Wilson a bíróság előtt tagadta, hogy informálták volna a visszaélésekről, illetve azt mondta, hogy nem emlékszik ezekre. A bíró ezt a védekezést nem fogadta el, szerinte az érsek csak az egyházat és a saját jóhírnevét akarta védeni. Az ítélet után Wilson közölte, hogy csalódott, és mérlegeli “a jogi lehetőségeit”. Az ügyvédei már négy alkalommal be akarták fejeztetni az ügyet, mondván, hogy Wilson Alzheimer-kórban szenved. Júnisuban derül ki a büntetése, maximum két év szabadságvesztésre ítélhetik. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.