BBC: Trump ügyvédje pénzt kért, hogy bevigye az ukrán elnököt a Fehér Házba

külföld
2018 május 23., 21:51
comments 43

Ukrajna legalább 400 ezer dollárt fizetett titkos csatornákon keresztül tavaly Michael Cohennek, Trump személyes ügyvédjének, hogy találkozókat szervezzen az amerikai elnök és Petro Porosenko ukrán államfő között, írta szerdán a BBC nevük elhallgatását kérő kijevi forrásokra hivatkozva.

A BBC úgy tudja, hogy a fizetést Porosenko nevében eljáró közvetítőkön keresztül bonyolították le. Az ukrán államfő a brit közszolgálati média szerint így akart egy titkos csatornát nyitni az amerikai elnök felé.

Petro Poroshenko és Donald Trump
photo_camera Petro Poroshenko és Donald Trump Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Azért Cohenre esett a választás, mert Ukrajnának az Egyesült Államokban hivatalosan bejelentett lobbistái, illetve a washingtoni nagykövetsége legfeljebb csak egy közös fotózást tudott volna kiharcolni az amerikai elnökkel Porosenkónak, akinek viszont valami olyasmire volt szüksége, amit tárgyalásokként adhat el odahaza.

Cohen és az ukrán elnök hivatala is hazugságnak tartja az állításokat. A BBC szerint az állítólagos titkos csatornát kialakító két ukrán állampolgár szintén tagadta a tudósítás igazságtartalmát.

Trump 2017. június 20-án találkozott Porosenkóval a Fehér Házban, miután az ukrán vezető külön megbeszéléseket folytatott Mike Pence alelnökkel. Porosenko akkor azt mondta: teljes körű, részletes megbeszéléseket folyatattak.

A BBC hangsúlyozta, hogy nincs jele annak, hogy Trump tudott a Cohenhez befolyt összegről. Ugyanakkor értesülései szerint Porosenko elkeseredetten vágyott egy találkozóra Trumppal a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatt történtek miatt. A több ukrán forrás szerint Porosenko biztos volt Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt győzelmében, ezért jóváhagyta egy dokumentum kiszivárogtatását, ami a New York Timesban 2016 augusztusában meg is jelentetett. Az irat szerint Paul Manafort, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzsere több millió dollárt kapott ukrajnai oroszbarát csoportoktól. Manafort néhány nappal később lemondásra kényszerült. A BBC megjegyezte, hogy egy héttel azután, hogy Porosenko hazatért amerikai útjáról az ukrán korrupcióellenes hatóság bejelentette: nem folytatja a vizsgálatot Manafort ellen.

Egy névtelenül nyilatkozó ukrán tisztségviselő szerint Cohen 400 ezer dollárt kapott szolgálataiért, egy másik illetékes viszont 600 ezer dollárról beszélt.

Michael Cohen
photo_camera Michael Cohen Fotó: Drew Angerer/AFP

Michael Cohen ellen jelenleg bűnügyi eljárás folyik banki- és adócsalás, valamint a választási kampánypénzekkel feltételezett visszaélések miatt. Az ügyvéd a választási kampány idején 130 ezer dollárt utalt át Stephanie Clifford pornószínésznőnek azért, hogy hallgasson a Donald Trumppal tizenkét évvel korábban történt egyéjszakás kalandjáról. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.