Brüsszel új szabályokat javasol, hogy az OLAF hatékonyabban léphessen fel az Európai Ügyészséggel együtt

bűnügy
2018 május 23., 11:05
comments 90

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol az EU Csalás Elleni Hivatalára (OLAF) vonatkozóan, hogy az megfelelő eszközökkel rendelkezzen az Európai Ügyészséggel folytatandó szoros együttműködéshez a csalások EU-n belüli feltárása és kivizsgálása érdekében – közölte a brüsszeli bizottság.

A közlemény szerint a javasolt módosítások a hatékonyság érdekében pontosítják az OLAF rendelkezésére álló eszközöket, amik a közigazgatási vizsgálatok lefolytatására szolgálnak. Ez különösen az ellenőrzésekre és vizsgálatokra, a bankszámla-információkhoz való hozzáférésre és az áfacsalás elleni küzdelmet szolgáló eszközökre terjed ki.

„A költségvetés valóban az uniós hozzáadott értékről szól. Biztosítanunk kell, hogy minden egyes eurócentet a polgáraink javára költünk el. Ez azt jelenti, hogy a csalás és a korrupció elleni küzdelmet minden eddiginél erőteljesebbé kell tennünk. Biztosítanunk kell, hogy az OLAF megfelel a céljának, és zökkenőmentesen és hatékonyan dolgozik együtt az Európai Ügyészséggel. Meg kell őriznünk az erős OLAF-ot, amely az Európai Ügyészség büntetőjogi megközelítését szilárd közigazgatási vizsgálatokkal egészíti ki” – mondta Günther H. Oettinger költségvetésért és emberi erőforrásért felelős európai biztos, aki Orbán Viktor egyetlen brüsszeli barátja.

Az Európai Ügyészséget hatáskörrel látják el az EU-s költségvetést érintő büntetőügyek, például az EU-s költségvetéssel kapcsolatos korrupció vagy csalás, illetve a határokon átnyúló héa-csalás kivizsgálására és büntetőeljárás alá vonására.

Az Európai Ügyészségben részt vevő tagállamokban (Magyarország nem ilyen) az OLAF vizsgálatai az adminisztratív behajtás megkönnyítésére és az EU-s pénzügyek további károsításának közigazgatási intézkedésekkel történő megelőzésére irányulnak majd. Amikor az OLAF lehetséges bűncselekményt tár fel, haladéktalanul jelentést tesz az Európai Ügyészség felé, ami a kérésére támogatja a nyomozást. Az OLAF ezen felül minden tagállamban kivizsgálja a nem csalárd szabálytalanságokat, ezekben az Európai Ügyészségnek nincsen hatásköre. 2016-ban ezek tették ki a bejelentett szabálytalanságok 93 százalékát, a pénzügyi hatásuk kb. 2,8 milliárd euró volt. Emellett az OLAF folytatja a csalással és korrupcióval kapcsolatos vizsgálatait az Európai Ügyészségben részt nem vevő tagállamokban.

A módosítás sok korlátozott, de fontos pontosítást is tartalmaz, amik erősítik az OLAF közigazgatási vizsgálatainak eredményességét, a Bizottság közelmúltbeli értékelése alapján. A középpontban olyan konkrét területek állnak, amiken a mostani rendelet nem biztosítja a kellő egyértelműséget és az OLAF vizsgálatainak eredményességét veszélyeztető akadályokat állít. A módosítás szabályozza a helyszíni ellenőrzéseket és vizsgálatokat, amik az OLAF hatáskörének központi elemét adják, és nagyon fontosak a feltételezett jogellenes magatartást alátámasztó vagy megcáfoló bizonyítékok feltárásához.

Ez a javaslat a bizottság szerint egy újabb lépés afelé, hogy erősítsék az EU pénzügyi érdekeinek védelmét, miután 2017-ben elfogadták az Európai Ügyészség létrehozására vonatkozó megerősített együttműködés bevezetéséről szóló rendeletet és az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló irányelvet. (Európai Bizottság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.