Sztrájkol a szerbiai Zastava fegyvergyár 2000 dolgozója

Egy napra teljesen beszüntette a munkát a szerbiai Zastava fegyvergyár kb. 2000 dolgozója. Azt követelik, hogy a gyárat ne privatizálják, illetve növeljék a béreket, javítsanak a munkafeltételeken, és hozzák nyilvánosságra a tavalyi és az idei vállalati eredményeket.

A Danas belgrádi napilap úgy értesült, hogy a munkabeszüntetésen felül a dolgozók szerdán tüntetést szerveznek a vállalat központi épülete előtt, ahol a teljes vezetőség lemondását követelik majd.

Milojko Brzakovic, a Zastava fegyvergyár vezérigazgatója szerint a szakszervezeti vezetők hazugságokkal, manipulációval, megfélemlítéssel és nyomásgyakorlással vezették félre és kényszerítették sztrájkra a dolgozókat. Szerint a szakszervezeti vezetőket politikai és magánérdek motiválja, emellett a „rossz privatizációval” történő ijesztgetés sem megalapozott, hiszen a szerbiai védelmi minisztérium és a kormány ígéretet tett arra, hogy csak akkor adja el a gyárat, ha megbízható, fegyvergyártással foglalkozó cég érdeklődik iránta.

Dragan Ilic szakszervezeti vezető viszont a balkáni oknyomozó újságírói hálózatnak (BIRN) arról beszélt, hogy a vállalat eladása teljesen elfogadhatatlan, és azt követelik, hogy vegyék le a stratégiailag fontos céget a privatizációra jelölt gyárak listájáról. De a vállalat vezetése teljesen elzárkózott a párbeszédtől – mondta.

Azt is kérik, hogy javítsanak a munkafeltételeken, mert a legtöbbször veszélyes anyagokkal dolgoznak, a szellőztetés viszont nem jó, és a munkavédelmi ruházat meg a lábbelik sem megfelelőek.

A szerb parlament néhány hete fogadta el a veszteséges hadiipar részleges privatizációjáról szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy külföldi cégek az ország fegyvergyáraiban 49 százalékos részesedést vásároljanak. A törvényjavaslat előterjesztésekor elhangzott, hogy külföldi tőkére van szükség a hadiipar fejlesztésére és korszerűsítésére, a külföldi befektetők pedig új technológiákat, új felszerelést hozhatnak az országba. Nenad Miloradovic, a védelmi miniszter tanácsadója szerint a törvény elfogadására azért volt szükség, mert a szerb államnak nincs pénze a szükséges korszerűsítés elvégzésére.

A kragujevaci Zastava fegyvergyárat 1853-ban alapították. A cég évente kb. 150 ezer fegyvert értékesít a pisztolytól a gránátvetőig, a legnagyobb megrendelések a Közel-Keletről, Nyugat-Afrikából és az Egyesült Államokból érkeznek. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.