Sztrájkol a szerbiai Zastava fegyvergyár 2000 dolgozója

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy napra teljesen beszüntette a munkát a szerbiai Zastava fegyvergyár kb. 2000 dolgozója. Azt követelik, hogy a gyárat ne privatizálják, illetve növeljék a béreket, javítsanak a munkafeltételeken, és hozzák nyilvánosságra a tavalyi és az idei vállalati eredményeket.

A Danas belgrádi napilap úgy értesült, hogy a munkabeszüntetésen felül a dolgozók szerdán tüntetést szerveznek a vállalat központi épülete előtt, ahol a teljes vezetőség lemondását követelik majd.

Milojko Brzakovic, a Zastava fegyvergyár vezérigazgatója szerint a szakszervezeti vezetők hazugságokkal, manipulációval, megfélemlítéssel és nyomásgyakorlással vezették félre és kényszerítették sztrájkra a dolgozókat. Szerint a szakszervezeti vezetőket politikai és magánérdek motiválja, emellett a „rossz privatizációval” történő ijesztgetés sem megalapozott, hiszen a szerbiai védelmi minisztérium és a kormány ígéretet tett arra, hogy csak akkor adja el a gyárat, ha megbízható, fegyvergyártással foglalkozó cég érdeklődik iránta.

Dragan Ilic szakszervezeti vezető viszont a balkáni oknyomozó újságírói hálózatnak (BIRN) arról beszélt, hogy a vállalat eladása teljesen elfogadhatatlan, és azt követelik, hogy vegyék le a stratégiailag fontos céget a privatizációra jelölt gyárak listájáról. De a vállalat vezetése teljesen elzárkózott a párbeszédtől – mondta.

Azt is kérik, hogy javítsanak a munkafeltételeken, mert a legtöbbször veszélyes anyagokkal dolgoznak, a szellőztetés viszont nem jó, és a munkavédelmi ruházat meg a lábbelik sem megfelelőek.

A szerb parlament néhány hete fogadta el a veszteséges hadiipar részleges privatizációjáról szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy külföldi cégek az ország fegyvergyáraiban 49 százalékos részesedést vásároljanak. A törvényjavaslat előterjesztésekor elhangzott, hogy külföldi tőkére van szükség a hadiipar fejlesztésére és korszerűsítésére, a külföldi befektetők pedig új technológiákat, új felszerelést hozhatnak az országba. Nenad Miloradovic, a védelmi miniszter tanácsadója szerint a törvény elfogadására azért volt szükség, mert a szerb államnak nincs pénze a szükséges korszerűsítés elvégzésére.

A kragujevaci Zastava fegyvergyárat 1853-ban alapították. A cég évente kb. 150 ezer fegyvert értékesít a pisztolytól a gránátvetőig, a legnagyobb megrendelések a Közel-Keletről, Nyugat-Afrikából és az Egyesült Államokból érkeznek. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.