Niggerezős plakáttal próbálnak lejáratni civil szervezeteket

A niggerezős álplakátFotó: Olvasónk felvétele

"Ez az ember a barátod! Több niggert Budapestre!" - hirdeti egy plakát, amit olvasónk a Blaha Lujza téren fotózott, és amin a plakát kiadójaként hat, a kormánynak nem szimpatikus, "sorosistaként" elkönyvelt szervezet van feltüntetve:

  • a TASZ;
  • Az Antifa;
  • A Budapest Pride;
  • A NANE;
  • A CEU;
  • és az Amnesty International.

A plakát szövegezése alapján már gyanús volt, hogy talán nem az érintett, emberi jogokért, esélyegyenlőségért, a nők elleni erőszak és a rasszizmus ellen küzdő szervezetek adták ki. Meg is kerestem mindet, közülük egyelőre még csak a TASZ és az Amnesty International válaszolt.

"Tudomásunk van a plakátról, de azt nem szervezetünk adta ki, azon évekkel korábbi logónk szerepel" - buktatta le a plakáthamisítók egyik figyelmetlenségét Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója. "Sem a plakáton szereplő személy, személynév vagy projektmegnevezés nem ismert számunkra" - mondta.

Arról, hogy milyen célból készülhetett a hamisítványt, "csak feltételezéseink vannak" - mondta. Arról, hogy ki készíthette, még csak az sem. Jogi lépéseket ezért egyelőre nem is terveznek.

Ahogy egyelőre az Amnesty Internatinal sem, mert nem iserik a felelősöket. "Amennyiben ez kiderül, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket az ügyben" - mondta Demeter Áron, az AI szóvivője. Mint mondta, "természetesen" semmi közük a plakáthoz, "ismeretlen személy/személyek jogosulatlanul visszaéltek az Amnesty International és a többi szervezet nevével és logójával,

gyaníthatóan azért, hogy rossz hírét keltsék a szervezeteknek" - mondta.

A Budapest Pride, a CEU, a NANE és az Antifa még nem válaszolt a megkeresésünkre, amint megteszik, közöljük válaszukat.

UPDATE 15:30: Megérkezett a Budapest Pride válasza is. Ők is csak megerősíteni tudták, amit a TASZ és az Amnesty International képviselői elmondtak, vagyis nincs közük a szórólapnak sem a tervezéséhez, sem a terjesztéséhez, és nincs tudomásuk róla, hogy kihez vagy milyen szervezethez kötődhet. Jogi lépéseket egyelőre ők se terveznek. "Egyébként a szórólapon nekünk is a korábbi logónk szerepel, amit az idei fesztiválra cseréltünk le" - írták.

UPDATE 16:15: Megérkezett a NANE és a CEU válasza is. "A CEU természetesen nem vett részt ebben a színvonaltalan provokációban és kategórikusan elutasítja a poszter által képviselt rasszizmust, csakúgy, mint az Egyetem nevének és logójának törvénytelen felhasználását" - írta a CEU. A NANE szintén azt írta, hogy nincs közük a plakáthoz, a logójukat jogtalanul használták fel. "A cél vélhetően a plakáton említett, az emberi jogokért napi szinten küzdő szervezetek lejáratása" - írták, hozzátéve, hogy rendkívül aggasztónak tartják, hogy "az alapvető jogokért, így a nők és gyerekek biztonságáért dolgozó szervezetként lejáratási kísérletekkel kell szembesülnünk".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.