Nyilvánossá teszik az európai futballklubok pénzügyeit

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntésének értelmében a kluboknak a jövőben nyilvánosságra kell hozniuk az éves költségvetésüket, beleértve a játékosok fizetését és a menedzsereknek kifizetett jutalékokat.

Az UEFA végrehajtó bizottsága csütörtöki, kijevi ülésén a klublicencre és a pénzügyi fair play-re vonatkozó szabályok „teljes és átfogó” felülvizsgálatát is napirendre tűzte. Az UEFA az átláthatóságot szolgáló változtatástól azt reméli, hogy növelik az egyesületek pénzügyi fegyelmezettségét.

Egyes klubokat a tőzsdei szabályok vagy a nemzeti bajnokságok előírásai már eddig is kötelezték, hogy a gazdálkodásuk részleteit közzétegyék, az UEFA szabályváltoztatása miatt viszont sok egyesületnél először kell majd nyilvánosságra hozniuk ezeket a pénzügyi adatokat.

Az európai labdarúgásban az elmúlt években egyre több beszédtémát adott az átigazolási összegekkel kapcsolatban a menedzsereknek, ügynököknek kifizetett jutalék. Az új szabály lehetővé teszi az UEFA-nak, hogy az átigazolási időszak végén azonnal vizsgálatot tudjon indítani a klubok kiadásáról, és nem kell feltétlenül megvárni a szezon vagy a gazdasági év végét. (MTI)