Seattle-ben annyira totál készen vannak az emberek, hogy még a város melletti öbölben is beszakítottak a kagylók

ÁLLAT
2018 május 25., 07:20
comments 65

Az Egyesült Államokban tomboló opoid járványról tavaly ősszel írtunk részletesen. Amikor egy kábítószer ilyen gyorsan terjed, ennyien használják, akkor csak idő kérdése, hogy kimutassák az emberek környezetében is. Washington állam Hal- és Vadügyi Hivatala a Seattle melletti Puget Sound nevű öböl szennyezettségét akarta felmérni, ezért megvizsgálták például a vízben élő kagylókat, hogy milyen szennyező anyagokat találni bennük. A kutatók oxycodone nyomaira bukkantak. A receptre kiváltható fájdalomcsillapító, amit az emberek jelentős része kábítószerként használ, a csatornákon keresztül kerül a vízbe. Az emberi szervezet nem bontja le 100 százalékban a szert, a vizelettel vagy széklettel kerül a csatornarendszerbe, onnan részben kezeletlenül az óceánba, majd a kagylókba. Az állatokban egyébként antidepresszánsokat és egy Melphalan nevű kemoterápiás szer nyomait is kimutattak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.