Az abortusztilalom leghíresebb áldozatáról neveznék el az új törvényt Írországban

A pénteki írországi népszavazáson az írek nagy többséggel arra szavaztak, hogy töröljék el az abortusztilalmat az országban, amely az egyik legszigorúbb szabályozás az Európai Unióban.

Leo Varadkar miniszterelnök szombat délelőtt arról beszélt, hogy reményei szerint az év végéig elfogadják azt a törvényt, amely a terhesség 12. hetéig engedné a terhességmegszakítást.

A abortusztilalom eltörléséért kampányolók most azt kérik, hogy az új törvényt nevezzék el az ír abortusztilalom egyik leghíresebb áldozatáról, Savita Halappanavarról.

Savita Halappanavarra emlékeznekFotó: BARRY CRONIN/AFP

A 31 éves fogásznő 2012-ben jelentkezett a galway-i kórházban, amikor 17 hetes terhes volt a babájával. Az orvosok megállapították, hogy a baba menthetetlen, de sem Halappanavar, sem a férje kifejezett kérésére sem hajtották végre a nőn az abortuszt, mondván, hogy a magzatnak még van szívverése.

A nő végül egy hét múlva belehalt a terhesség kapcsán fellépő fertőzésbe.

Férje később azt mondta, a kórház azzal utasította el a terhességmegszakításra vonatkozó kérésüket, hogy “ez egy katolikus ország”.

A fogásznő halála nagyban hozzájárult annak a mozgalomnak a kialakulásához, amely az abortusztilalom eltörlését tűzte ki céljául. A pénteki népszavazás eredményének bejelentésekor is az ő nevét kántálta a tömeg Dublinban.

Édesapja most azt kérte, a lányáról nevezzék el az abortusz legalizálását lehetővé tévő új törvényt. A legalizálásért kampányoló csoportok ernyőszervezete pedig vasárnap közölte, támogatnák, hogy Savitáról nevezzék el az új törvényt. (Guardian)

A népszavazás előtt sok ír nő mondta el a történetét az abortuszáról, amelyet titokban kellett végrehajtani, és sokan beszéltek arról is, szerintük miért nem kéne lazítani a szabályokon. Róluk itt olvashat.