Az abortusztilalom leghíresebb áldozatáról neveznék el az új törvényt Írországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A pénteki írországi népszavazáson az írek nagy többséggel arra szavaztak, hogy töröljék el az abortusztilalmat az országban, amely az egyik legszigorúbb szabályozás az Európai Unióban.

Leo Varadkar miniszterelnök szombat délelőtt arról beszélt, hogy reményei szerint az év végéig elfogadják azt a törvényt, amely a terhesség 12. hetéig engedné a terhességmegszakítást.

A abortusztilalom eltörléséért kampányolók most azt kérik, hogy az új törvényt nevezzék el az ír abortusztilalom egyik leghíresebb áldozatáról, Savita Halappanavarról.

Savita Halappanavarra emlékeznekFotó: BARRY CRONIN/AFP

A 31 éves fogásznő 2012-ben jelentkezett a galway-i kórházban, amikor 17 hetes terhes volt a babájával. Az orvosok megállapították, hogy a baba menthetetlen, de sem Halappanavar, sem a férje kifejezett kérésére sem hajtották végre a nőn az abortuszt, mondván, hogy a magzatnak még van szívverése.

A nő végül egy hét múlva belehalt a terhesség kapcsán fellépő fertőzésbe.

Férje később azt mondta, a kórház azzal utasította el a terhességmegszakításra vonatkozó kérésüket, hogy “ez egy katolikus ország”.

A fogásznő halála nagyban hozzájárult annak a mozgalomnak a kialakulásához, amely az abortusztilalom eltörlését tűzte ki céljául. A pénteki népszavazás eredményének bejelentésekor is az ő nevét kántálta a tömeg Dublinban.

Édesapja most azt kérte, a lányáról nevezzék el az abortusz legalizálását lehetővé tévő új törvényt. A legalizálásért kampányoló csoportok ernyőszervezete pedig vasárnap közölte, támogatnák, hogy Savitáról nevezzék el az új törvényt. (Guardian)

A népszavazás előtt sok ír nő mondta el a történetét az abortuszáról, amelyet titokban kellett végrehajtani, és sokan beszéltek arról is, szerintük miért nem kéne lazítani a szabályokon. Róluk itt olvashat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.