Visszavonulót fújt az olasz miniszterelnök-jelölt, mégsem lesz egyhamar új kormánya az országnak

Több 444 videó?
Szeretném

Sergio Mattarella olasz elnök szerdán megbízta Giuseppe Contét, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga miniszterelnök-jelöltjét az új olasz kormány megalakításával. Ez lenne az a kormány, amely a megalakulása után nagyobb felfordulást okozhat az EU-ban, mint a Brexit óta bármi.

Vasárnap azonban Giuseppe Conte visszavonulót fújt, visszakozott a kormányalakítástól, miután kiderült, hogy Mattarella nem fogadta el a gazdasági miniszteri posztra a jelöltjét, a 81 éves euroszkeptikus Paolo Savonát.

A gazdasági miniszteri posztra jelölt Savonáról a Reuters egy koalíciós forrásra hivatkozva azt írja, az lehetett vele gond, hogy nem finomította eléggé az euroszkeptikus nézeteit. Továbbra is kritizálta például az eurót, illetve a német gazdaságpolitikát, ez pedig egyáltalán nem nyugtatta meg a pénzpiacokat, amelyek már korábban is szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogyan fogja az új kormány csökkenteni az ország adósságait.

Olaszországban két hónappal a választásokat követően sem sikerült kormányt alakítani, a választáson ugyanis senki nem szerzett egyértelmű többséget. A jobboldali Liga pártvezetője, Matteo Salvini vasárnap azt mondta, az egyetlen lehetőség a folytatásra az új választások kiírása lehet, amelyet idén, az év végén tarthatnak. (Reuters)