A CDU mégiscsak adott valami ultimátumot Orbán Viktornak a civilek elleni törvényjavaslat miatt

„Jobb szeretném, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táborban maradjon? Természetesen, de magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy ha bizonyos határokat átlépnek, akkor mindenkinek sokkal nehezebb lesz.” - válaszolta Andreas Nick, a német kereszténydemokraták, a CDU Magyarországért felelős politikusa a Reutersnek.

A brit hírügynökség Andreasszal készült beszélgetés kapcsán arról ír, Orbán Viktor a Fidesz legfontosabb európai néppárti szövetségét kockáztatja, amikor Stop Soros néven a civilek elleni törvényhozásba fog. Angela Merkel német kancellár Nicken keresztül üzent Orbánnak.

A német politikus a HírTv-nek is nyilakozott annak kapcsán, hogy hétvégén a német sajtó arról írt, a német CDU ultimátumot fogalmaztott meg a Fidesz felé: ha úgy megy át a magyar parlamenten a Stop Soros-törvénycsomag, hogy azt a Velencei bizottság előtte nem véleményezte, akkor kirakják a Fideszt a néppárti frakcióból, amely az Európai Parlament legnagyobb politikai tábora.

„Az egyik kívánságunk, hogy a kormány megkösse azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is Budapesten folytathatja a munkát. A második elvárás pedig, hogy a tervezett civil törvény elfogadása előtt a kormány várja be a Velencei Bizottság véleményét, és az ő megjegyzéseiket építsék bele a törvény szövegébe” - mondta Nick a HírTv-nek.

Bár Nick konkrétan nem mondta, hogy a frakcióból is kiraknák a Fideszt, utalt rá: 

„Akármilyen véleménykülönbségeink is vannak politikai kérdésekben, lennie kell olyan alapvető témáknak, amelyekben egyetértünk. Ha az egyik partner nyilvánvalóan és jelentős mértékben eltávolodik, akkor az együttműködéssel kapcsolatban új kérdéseket kell feltennünk”

Fideszes politikusok korábban azt állították, nem tudnak ilyen ultimátumról. (Reuters/HírTv)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.