A CDU mégiscsak adott valami ultimátumot Orbán Viktornak a civilek elleni törvényjavaslat miatt

Tbg
politika
2018 május 28., 16:54
comments 257

„Jobb szeretném, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táborban maradjon? Természetesen, de magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy ha bizonyos határokat átlépnek, akkor mindenkinek sokkal nehezebb lesz.” - válaszolta Andreas Nick, a német kereszténydemokraták, a CDU Magyarországért felelős politikusa a Reutersnek.

A brit hírügynökség Andreasszal készült beszélgetés kapcsán arról ír, Orbán Viktor a Fidesz legfontosabb európai néppárti szövetségét kockáztatja, amikor Stop Soros néven a civilek elleni törvényhozásba fog. Angela Merkel német kancellár Nicken keresztül üzent Orbánnak.

A német politikus a HírTv-nek is nyilakozott annak kapcsán, hogy hétvégén a német sajtó arról írt, a német CDU ultimátumot fogalmaztott meg a Fidesz felé: ha úgy megy át a magyar parlamenten a Stop Soros-törvénycsomag, hogy azt a Velencei bizottság előtte nem véleményezte, akkor kirakják a Fideszt a néppárti frakcióból, amely az Európai Parlament legnagyobb politikai tábora.

„Az egyik kívánságunk, hogy a kormány megkösse azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is Budapesten folytathatja a munkát. A második elvárás pedig, hogy a tervezett civil törvény elfogadása előtt a kormány várja be a Velencei Bizottság véleményét, és az ő megjegyzéseiket építsék bele a törvény szövegébe” - mondta Nick a HírTv-nek.

Bár Nick konkrétan nem mondta, hogy a frakcióból is kiraknák a Fideszt, utalt rá: 

„Akármilyen véleménykülönbségeink is vannak politikai kérdésekben, lennie kell olyan alapvető témáknak, amelyekben egyetértünk. Ha az egyik partner nyilvánvalóan és jelentős mértékben eltávolodik, akkor az együttműködéssel kapcsolatban új kérdéseket kell feltennünk”

Fideszes politikusok korábban azt állították, nem tudnak ilyen ultimátumról. (Reuters/HírTv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.