A CDU mégiscsak adott valami ultimátumot Orbán Viktornak a civilek elleni törvényjavaslat miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Jobb szeretném, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táborban maradjon? Természetesen, de magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy ha bizonyos határokat átlépnek, akkor mindenkinek sokkal nehezebb lesz.” - válaszolta Andreas Nick, a német kereszténydemokraták, a CDU Magyarországért felelős politikusa a Reutersnek.

A brit hírügynökség Andreasszal készült beszélgetés kapcsán arról ír, Orbán Viktor a Fidesz legfontosabb európai néppárti szövetségét kockáztatja, amikor Stop Soros néven a civilek elleni törvényhozásba fog. Angela Merkel német kancellár Nicken keresztül üzent Orbánnak.

A német politikus a HírTv-nek is nyilakozott annak kapcsán, hogy hétvégén a német sajtó arról írt, a német CDU ultimátumot fogalmaztott meg a Fidesz felé: ha úgy megy át a magyar parlamenten a Stop Soros-törvénycsomag, hogy azt a Velencei bizottság előtte nem véleményezte, akkor kirakják a Fideszt a néppárti frakcióból, amely az Európai Parlament legnagyobb politikai tábora.

„Az egyik kívánságunk, hogy a kormány megkösse azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is Budapesten folytathatja a munkát. A második elvárás pedig, hogy a tervezett civil törvény elfogadása előtt a kormány várja be a Velencei Bizottság véleményét, és az ő megjegyzéseiket építsék bele a törvény szövegébe” - mondta Nick a HírTv-nek.

Bár Nick konkrétan nem mondta, hogy a frakcióból is kiraknák a Fideszt, utalt rá: 

„Akármilyen véleménykülönbségeink is vannak politikai kérdésekben, lennie kell olyan alapvető témáknak, amelyekben egyetértünk. Ha az egyik partner nyilvánvalóan és jelentős mértékben eltávolodik, akkor az együttműködéssel kapcsolatban új kérdéseket kell feltennünk”

Fideszes politikusok korábban azt állították, nem tudnak ilyen ultimátumról. (Reuters/HírTv)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.