A CDU mégiscsak adott valami ultimátumot Orbán Viktornak a civilek elleni törvényjavaslat miatt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

„Jobb szeretném, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táborban maradjon? Természetesen, de magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy ha bizonyos határokat átlépnek, akkor mindenkinek sokkal nehezebb lesz.” - válaszolta Andreas Nick, a német kereszténydemokraták, a CDU Magyarországért felelős politikusa a Reutersnek.

A brit hírügynökség Andreasszal készült beszélgetés kapcsán arról ír, Orbán Viktor a Fidesz legfontosabb európai néppárti szövetségét kockáztatja, amikor Stop Soros néven a civilek elleni törvényhozásba fog. Angela Merkel német kancellár Nicken keresztül üzent Orbánnak.

A német politikus a HírTv-nek is nyilakozott annak kapcsán, hogy hétvégén a német sajtó arról írt, a német CDU ultimátumot fogalmaztott meg a Fidesz felé: ha úgy megy át a magyar parlamenten a Stop Soros-törvénycsomag, hogy azt a Velencei bizottság előtte nem véleményezte, akkor kirakják a Fideszt a néppárti frakcióból, amely az Európai Parlament legnagyobb politikai tábora.

„Az egyik kívánságunk, hogy a kormány megkösse azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is Budapesten folytathatja a munkát. A második elvárás pedig, hogy a tervezett civil törvény elfogadása előtt a kormány várja be a Velencei Bizottság véleményét, és az ő megjegyzéseiket építsék bele a törvény szövegébe” - mondta Nick a HírTv-nek.

Bár Nick konkrétan nem mondta, hogy a frakcióból is kiraknák a Fideszt, utalt rá: 

„Akármilyen véleménykülönbségeink is vannak politikai kérdésekben, lennie kell olyan alapvető témáknak, amelyekben egyetértünk. Ha az egyik partner nyilvánvalóan és jelentős mértékben eltávolodik, akkor az együttműködéssel kapcsolatban új kérdéseket kell feltennünk”

Fideszes politikusok korábban azt állították, nem tudnak ilyen ultimátumról. (Reuters/HírTv)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.