Álomsztori: állampolgárságot és állást is kap a párizsi Migráns Pókember

Egyetlen hirtelen gesztussal szinte az egész életét megoldotta a 22 éves Mamoudou Gassama, Párizs Migráns Pókembere, aki miután séta közben észrevette, hogy egy ház előtt izgatott emberek serege gyűlt össze, a sikoltozó-tapsoló tömeg szeme láttára, a bérház homlokzatán több emelet magasságig felmászva mentette meg egy, a korlátba kapaszkodva a mélység fölött lógó kisgyerek életét.

A Maliból Franciaországba csak pár hónapja érkező férfit azonnal felhívta Hidalgo párizsi polgármester, hogy Macron elnöktől személyes meghívot kapjon az Elysée palotába.

A találkozó már le is zajlott. Gassamának Emmanuel Macron személyesen mondott köszönetet, majd a bátorságáért egy emlékérmet és egy emléklapot adott át neki. De még ezeknél is sokkal értékesebb ajándék, hogy az elnök bejelentette, a hős járókelő jogi státuszát a lehető leghamarabb legalizálják, sőt az elnök utalt arra is, hogy ha kérvényezi, megkaphatja a francia állampolgárságot is. Macron ráadásul állást is kínált neki a párizsi tűzoltóságnál.

A gyerek apját, aki magára hagyta a lakásban, sajtóhírek szerint előzetes letartóztatásba helyezték.

Párizsnak már volt egy Maliból érkezett muszlim migráns hőse, aki szintén az életét kockáztatta másokért és ezért állampolgárságot kapott: a 2015-ös Charlie Hebdo-terrortámadás-sorozat közben Lassana Bathily volt az, aki egy kóser élelmiszerboltban, ahol egy fegyveres terrorista négy vásárlót lőtt agyon, a bátoságával megmentette a zsidó kuncsaftokat. Bathily ekkor már kilenc éve élt Franciaországban és egy éve volt beadott állampolgársági kérelme, aminek a hőstette után azonnal helyt adtak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.