Egy orosz titkosszolgálati tiszt lőhette le a maláj utasszállító repülőt

2018 május 28., hétfő 5:54
54

Az már eddig is biztosnak tűnt, hogy a 2014.-ben Kelet-Ukrajna felett majdnem 300 emberrel a fedélzetén lelőtt utasszállító repülő tragédiájáért valamilyen fokon Oroszország felelős, bár ezt ők tagadják. A napokban állapította meg a holland hatóságok által vezett, négy éve vizsgálódó nemzetközi nyomozócsoport, hogy maga a kilőtt rakéta, ami leszedte a gépet, az orosz hadsereg 53-ik légelhárító dandárjának rakétája volt. Azt már korábban is tudták, hogy BUK típusú orosz rakétáról van szó, amit a szkadárok által kézben tartott területről lőttek ki.

A Bellincat nevű, közösségi tényfeltárást végző oldal anyaga szerint ők konkrétan megtalálták a parancs kiadóját, aki nem más, mint az 1967-ben született Oleg Vlagyimirovics Ivannyikov, aki 2017-ig biztosan a GRU, vagyis az orosz katonai elhárítás tisztje volt. 

A tényfeltárók arra jutottak, hogy Ivannyikov 2014-15-ben a szakadárok által uralt Kelet-Ukrajna valós katonai parancsnoka volt. A férfi korábban is játszott hasonló szerete. A 2000- es évek közepén - szintén titkosszolgálati küldetésben - előbb katonai tanácsadó, majd védelmi miniszter volt a szintén oroszbarát szakadárok által kreaált Dél-Oszétiában.

A teljes tényfeltárás itt olvasható el angolul.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt