Kína ötször annyi nukleáris tesztet végez, mint az USA

Rákapcsoltak a kínaiak a fegyverkezési versenyben: havonta öt tesztet végeznek, míg az Egyesült Államok csak egyet, írta hétfőn a Chine Morning Post.

Az elmúlt években sokkal több kísérleti, nem éles robbantást végzett el Kína, mint az USA: 2014 és 2017 között 200 robbantást szimuláltak laboratóriumi körülmények között, míg az Egyesült Államok mindössze 50-et 2012 és 2017 között.

Az új fegyverkezési versenyben egyelőre három szereplő van, Oroszországot szokás még számon tartani. 

Szakértők attól tartanak, ezúttal nem lesz visszarettentő erejű a Föld lakosságát is könnyedén elpusztítani képes fegyvernem: az új generációs robbanófejek, kisebbek, speciálisabb célpontokat lehet vele kilőni, így használatuk nem olyan kockázatos, mint az egész régiókat elpusztítani képes hidegháborús robbanófejek. Ezért viszont gátlástalanabbul is használhatják őket.

Kína a kísérleteket Szecsuán délnyugati részén Mianyang mellett a hegyekben folytatja. Hetenként egyszer legalább hallani robbantást a környéken.

Ugyanakkor Kína még mindig óriási lemaradásban van az amerikaiakhoz képest, hiszen éles teszteket mindössze 45-öt végeztek el 1964 óta, míg az USA 1000-et 1945 óta. (China Morning Post/Axios)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.