Egyre inkább úgy néz ki, hogy komoly pénzeket vonnak el Magyarországtól a következő uniós költségvetési ciklusban

Tbg
eu
2018 május 28., 18:50
comments 231

A visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) 2018-as áron számolva 37 milliárd euróval kevesebbet költhet az EU-s kohéziós pénzekből 2021 és 2027 között, mint az előző ciklusban (2014-2020), írja a Financial Times.

A lap már korábban cikkezett arról, hogy az Európai Bizottság átfazonírozza a következő támogatási ciklusban a támogatásokat, és a közép- illetve kelet-európai országok kevesebbet, míg a dél-európaiak többet kapnak.

A jelenlegi tervezet szerint Spanyolország, Ciprus, Görögország, Olaszország és Portugália 3,7 milliárd euróval többet kap majd.

Arról már lehetett tudni, hogy 10 százalékkal csökkentik az alapokra jutó pénzeket, és azt is, hogy a Bizottság valamilyen szinten "büntetni fogja" a közös ügyekből, így például a menekültválság megoldásából, kimaradni szándékozó országokat.

Lengyelország az FT értesülése szerint 19,5 milliárd euróval kevesebb forrásra számíthat, de Magyarország is jelentősen, a korábbi forrásokhoz képest 24 százalékkal kevesebbre tarthat igényt a tervezet szerint.

A Bizottság azzal érvel, hogy a pénzügyi válság óta átrajzolódott Európa lemaradottsági térképe, és a 2004-ben csatlakozó kelet-európai országok után most a déliekre kell jobban koncentrálni. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.