Elsőnek a vodkára, most már az ideológiára fogja az orosz férfi, miért vagdosta össze a Rettegett Ivánt ábrázoló világhírű festményt

külföld
2018 május 29., 17:38
comments 60

Az Ilja Repin kultikus festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban megrongáló orosz férfi azt állítja, hogy nem ittasságból, hanem ideológiai meggyőződésből vagdosta szét a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képet.

A 37 éves Igor Podporin kedden egy moszkvai bíróságon tagadta azt a neki tulajdonított kijelentést, hogy a támadás előtt vodkát ivott a múzeum kávézójában. Az első beszámolók még arról szóltak, hogy elfogása után erről beszélt. Mint most elmondta, azért rontott neki a festménynek, hogy megvédje a cár hírnevét. 

photo_camera Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

"Ez a kép hazugság, Rettegett Iván a szentek közé tartozik" - jelentette ki a voronyezsi férfi, aki pénteken, röviddel a zárás előtt törte át a festmény előtti védőüveget és szaggatta szét a képet egy fémrúddal. 

Az 1885-ös olajfestmény Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik. 

Egyes orosz történészek kétségbe vonják, hogy az uralkodó valóban megölte a fiát. Vlagyimir Putyin elnök tavaly úgy nyilatkozott, nem tisztázott, hogy a cár bűnös-e vagy sem fia megölésében. 

Legalább egy vezető orosz kormányzati tisztségviselő azt állítja, hogy a cár kegyetlenségét a Nyugat eltúlozta, hogy befeketítse Oroszországot. Több orosz városban az utóbbi időben emeltek szobrot Rettegett Ivánnak. 

Ivan Melnyikov emberi jogi aktivista, aki felkereste az őrizetben lévő merénylőt, azt mondta a Komszomolszkaja Pravdának, Podporint évek óta foglalkoztatja annak gondolata, hogy a festmény "helytelenül ábrázolja" a cárt. 

"Még Putyin is azt mondta a tévében, hogy nem igaz, ami a képen látható. Amikor beléptem a Tretyjakovba, nem bírtam visszafogni magamat. Jönnek a külföldiek, megnézik a festményt, és vajon mit gondolnak a mi orosz cárunkról, mirólunk? (A festmény) provokáció az orosz nép ellen, a cél az, hogy rossz fényben tüntessenek fel bennünket" - idézte a merénylőt a jogvédő. 

Az első hírek szerint a támadó vodkát ivotta kávézóban, ahol azonban - mint később maga a főigazgató mondta - nem is árulnak vodkát, csak konyakot és kis üvegekben bort. 

A TASZSZ jelentése szerint Podporin arról is beszélt a bíróságon, hogy a képtárban mindenki nagy nyomást gyakorolt rá. 

A megtámadott kép az egyik főműve Repinnek, aki talán a legnagyobb alakja a virágzó 19. századi orosz festészetnek, a festmény értéke felbecsülhetetlen. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.