Kim Jong Csol, az észak-koreai hírszerzés volt főnöke Washingtonba tart

külföld
2018 május 29., 07:27
comments 23

Washingtonba tart az észak-koreai hírszerzés volt főnöke, Kim Jong Csol, hogy amerikai tisztviselőkkel tárgyaljon feltehetően a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető esetleges csúcstalálkozójáról – tudta meg a dél-koreai sajtó.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Kim Jong Csol részt vett a korábbi Korea-közi tárgyaláson is, útja az USA-ba azt mutathatja, hogy előrelépés történik a történelmi csúcs előkészületeiben.

A hírt megerősítette a Kyodo japán hírügynökség is, ami arról számolt be, hogy több észak-koreai tisztviselő érkezett a kínai fővárosba, Pekingbe. Az egyikük Kim Jong Csol, aki utána az Egyesült Államokba látogat.

Kim Jong Csol az Észak-koreai Munkáspárt Központi Bizottságának alelnökeként a phjongcshangi téli olimpia záró ünnepségén 2018. február 25-én.
photo_camera Kim Jong Csol az Észak-koreai Munkáspárt Központi Bizottságának alelnökeként a phjongcshangi téli olimpia záró ünnepségén 2018. február 25-én. Fotó: Patrick Semansky/AFP

Hétfőn derült ki, hogy egy észak-koreai küldöttség utazott Szingapúrba az esetleges csúcstalálkozó előkészítésére. 

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten azt mondta, hogy az USA továbbra is az első amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó megtartására készül június 12-én Szingapúrban. Ezt történt annak ellenére, hogy napokkal korábban egy levélben arról értesítette Kim Dzsongunt, hogy a phenjani ellenséges kijelentések miatt nem lehet megtartani a csúcstalálkozót.

A Fehér Ház szombaton pedig azt közölte, amerikai delegáció utazott Phenjanba az esetleges csúcstalálkozó előkészítésére. A tagjai között volt Allison Hooker, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági tanácsának Koreával foglalkozó szakértője, Szung Kim, az USA Fülöp-szigeteken akkreditált nagykövete és a Pentagon egyik tisztségviselője, valamint Randall Shriver, aki korábban részt vett az Észak-Koreával folytatott nukleáris tárgyalásokon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.