Magyar falvak, ahol se bolt, se iskola, se pap, se munka

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az RTL Klub Fókusz című műsora közölt riportot arról, milyen mindennapi nehézségek várnak azokra, akik falun próbálnak meg egyik napról a másikra boldogulni. A riportban három megye, Nógrád, Borsod és Heves falvaiból hoztak példákat arra, hogy milyen akadályokról van szó: az egyik faluban orvos nincs, egy másik településen hetente egyszer lehet pénzt felvenni, míg egy harmadik faluban a bolthiány miatt nagyon drágán lehet kenyérhez jutni. 

Hernádpetriben például se iskola, se óvoda, se pap, de még kocsma sincs, egy bolt akad, ami hol nyitva, hol nem. Ha valaki innen orvoshoz akar menni, ötezer forintot kell elköltenie buszjegyre. De ugyanígy buszra kell költeniük akkor is, ha dolgozni akarnak: van, aki Székesfehérvárra, több mint 300 kilométernyire jár. 

A riportban bemutatták azt a mozgó boltot is, ami a Nógrád megyei falvakat járja végig, hetente két alkalommal: sok faluban egyáltalán nincs bolt, sokszor a szomszéd településen sem. Helyette a mozgó közért van, azaz a furgon, amiről élelmiszert árulnak, ez azonban legtöbbször drágább, mint egy városi szupermarket. 

Ugyanígy probléma sok helyen a készpénzhez jutás is: kártyával sehol nem lehet fizetni, viszont pénzt felvenni sincs hol: a Heves megyei Tarnaleleszen például hetente egyszer, keddenként jár guruló ATM. A hónap elején még sorok várják, a hónap közepén már alig egy-egy ember érdeklődik iránta. 

Egy másik példa Szúcs-Bányatelepről szólt, ahol helyi nők alakítottak közösségi bankot: mindenki betett annyit, amennyit tudott, és akinek kölcsönre van szüksége, megmondja, mire kell neki a pénz, és a közösség megszavazza. A kezdeményezésnek jelenleg tíz tagja van. A kamat tíz százalék, háromezer forintnál többet senki nem szokott felvenni. 

A legtöbben buszköltségre, gyógyszerre és ennivalóra szoktak hitelt felvenni.

A faluban 170 ember él, állandó munkája senkinek nincs, néhányan közmunkaprogramba járnak dolgozni az önkormányzathoz vagy az erdészethez, de ezek is csak időszakos munkák.

Ha valaki kenyeret akar venni itt, el kell mennie egy másik faluba. Ehhez már buszköltséggel és várakozással is számolni kell. Problémát jelent az iskola- és óvodahiány is, gyakori, hogy buszokkal szedik össze a gyerekeket, többségük halmozottan hátrányos helyzetű, nagyon nehéz családi körülmények között élnek. Ugyanígy, szórakozási lehetőségeket sem találni helyben, kilométereket kéne buszozni hozzá, de ezt meg nem engedhetik meg maguknak a helyi fiatalok. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.