Magyar falvak, ahol se bolt, se iskola, se pap, se munka

gazdaság
2018 május 29., 17:33
comments 689

Az RTL Klub Fókusz című műsora közölt riportot arról, milyen mindennapi nehézségek várnak azokra, akik falun próbálnak meg egyik napról a másikra boldogulni. A riportban három megye, Nógrád, Borsod és Heves falvaiból hoztak példákat arra, hogy milyen akadályokról van szó: az egyik faluban orvos nincs, egy másik településen hetente egyszer lehet pénzt felvenni, míg egy harmadik faluban a bolthiány miatt nagyon drágán lehet kenyérhez jutni. 

Hernádpetriben például se iskola, se óvoda, se pap, de még kocsma sincs, egy bolt akad, ami hol nyitva, hol nem. Ha valaki innen orvoshoz akar menni, ötezer forintot kell elköltenie buszjegyre. De ugyanígy buszra kell költeniük akkor is, ha dolgozni akarnak: van, aki Székesfehérvárra, több mint 300 kilométernyire jár. 

A riportban bemutatták azt a mozgó boltot is, ami a Nógrád megyei falvakat járja végig, hetente két alkalommal: sok faluban egyáltalán nincs bolt, sokszor a szomszéd településen sem. Helyette a mozgó közért van, azaz a furgon, amiről élelmiszert árulnak, ez azonban legtöbbször drágább, mint egy városi szupermarket. 

Ugyanígy probléma sok helyen a készpénzhez jutás is: kártyával sehol nem lehet fizetni, viszont pénzt felvenni sincs hol: a Heves megyei Tarnaleleszen például hetente egyszer, keddenként jár guruló ATM. A hónap elején még sorok várják, a hónap közepén már alig egy-egy ember érdeklődik iránta. 

Egy másik példa Szúcs-Bányatelepről szólt, ahol helyi nők alakítottak közösségi bankot: mindenki betett annyit, amennyit tudott, és akinek kölcsönre van szüksége, megmondja, mire kell neki a pénz, és a közösség megszavazza. A kezdeményezésnek jelenleg tíz tagja van. A kamat tíz százalék, háromezer forintnál többet senki nem szokott felvenni. 

A legtöbben buszköltségre, gyógyszerre és ennivalóra szoktak hitelt felvenni.

A faluban 170 ember él, állandó munkája senkinek nincs, néhányan közmunkaprogramba járnak dolgozni az önkormányzathoz vagy az erdészethez, de ezek is csak időszakos munkák.

Ha valaki kenyeret akar venni itt, el kell mennie egy másik faluba. Ehhez már buszköltséggel és várakozással is számolni kell. Problémát jelent az iskola- és óvodahiány is, gyakori, hogy buszokkal szedik össze a gyerekeket, többségük halmozottan hátrányos helyzetű, nagyon nehéz családi körülmények között élnek. Ugyanígy, szórakozási lehetőségeket sem találni helyben, kilométereket kéne buszozni hozzá, de ezt meg nem engedhetik meg maguknak a helyi fiatalok. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.