Öntik a pénzt Habony emberei a szlovén sajtóba

POLITIKA
2018 május 29., 12:24
comments 78

A Vecer című szlovén lap keddi számában arról ír, hogy a szerkesztőségükhöz jutott dokumentumok alapján igen bőkezűen öntik a pénzt Orbán Viktor környezetéből a szlovén pártsajtóba.

Most az derült ki, hogy idén április 10-én Schatz Péter és Adamik Ágnes egymás után bementek egy ljubljanai közjegyzőhöz, hogy aláírásukkal hitelesítsék, hogy tőkét emeltek szlovéniai érdekeltségeikben. Schatz 380 ezer eurót rakott a szlovéniai Ripost nevű vállalkozásába, Adamik pedig 403 ezer eurót a Crecol Media nevű reklámcégébe. 

Mindkét cég ugyanarra a ljubljanai címre van bejegyezve. A Ripost két szlovén hetilap kiadójában többségi tulajdonos, a kisebbségi társa ezekben az SDS nevű párt. 

Szlovéniában vasárnap lesznek választások, a tőkeemelést pedig pont a hivatalos kampány indulása elé időzítették. Az SDS mellett Orbán Viktor személyesen is kampányolt már az idén. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetője (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én.
photo_camera Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetõje (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetõje (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Schatz és Adamik szlovéniai bevásárlásairól nemrégiben a Magyar Narancs közölt alapos cikket, és azóta kiderült, hogy Macedóniában is elkezdtek sajtót vásárolni. Schatz és Adamik korábban a Magyar Televíziónál dolgoztak, gazdasági vezetőként. 

Schatz jelenleg a magyarországi Ripost társtulajdonosa is, benne van az említett két szlovéniai hetilapban, továbbá Habony Árpáddal és Halkó Gabriellával együtt társtulajdonos egy szlovén tévécsatornában, illetve van egy macedón tévécsatornája és egy online lapja is. Adamik a szlovén reklámcégén kívül hét macedóniai online híroldal tulajdonosa.

A szlovének úgy tekintenek rájuk, mint akik közvetlenül Habony Árpád, közvetetten pedig Orbán Viktor nevében járnak el náluk.

A Vecer összesítése szerint az utóbbi másfél évben már 2,2 millió eurót fektettek a Fidesz-közeli álló vállalkozók az SDS nevű jobboldali párt médiájába. Szlovéniában tilos a pártok külföldi támogatása, ám a közös cégekbe fektetett pénzre nem vonatkozik a tiltás. 

Az viszont már kimerítheti a tiltott pártfinanszírozást a Vecer szerint, hogy a magyar többségi tulajdonban lévő szlovén lapok az SDS hirdetéseit fizetik a Facebookon és az Instagramon, ahogy ez a mostani kampányban többször is megtörtént.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.